Bestill leiebilen på nett hjemmefra
Beste og billigste måte å skaffe seg leiebil i utlandet på er å bestille på internett hjemmefra i god tid før du skal reise. Sammenlign priser på bilutleie fra flere forskjellige selskaper, eller benytt en søkemotor som Go Autoshvor prissammenligningen blir enklere for deg.
Les leiebilavtalen nøye
Bruk tid på å lese leiebilavtalen nøye, slik at du forstår hva avtalen innebærer. Det er nyttig å merke seg hva som er med i leiebilprisen og hva som ikke er med.
Les trafikkregler for landet du skal besøke
Det er alltid lurt å lese de viktigste trafikkreglene for landet du skal reise til. Enkelte land har spesielle regler som man må ta hensyn til, og som vi nordmenn er uvitende om. Da er sjansen mindre for å få dyre bøter i etterkant av utenlandsoppholdet.
Skal du på bilferie i Europa, kan NAF gi deg god oversikt over viktige trafikkregler i en rekke europeiske land.
Sjekk egenandelen på leiebilen
Dersom du er uheldig og skader leiebilen på ferieturen, må du regne med å betale en egenandel. Denne ligger ofte mellom kr. 10.000,- og kr. 20.000,-. Ønsker du å ha en ekstraforsikring som dekker egenandelen i tilfelle uhellet skulle skje, bør du bestille den hjemmefra. Det er ofte mye dyrere å takke ja til denne typen forsikring på bilutleiekontoret når du henter bilen.
Sjekk hva din egen reiseforsikring dekker
Før du bestemmer deg for å ta med ekstraforsikringer på leiebilen bør du sjekke dine egne forsikringer. Kanskje du allerede har god nok dekning? Flere kredittkort har forsikringer som reduserer egenandelen på leiebil, og enkelte reiseforsikringer tilbyr også dette.
Ta med deg kredittkort for depositum
Det er vanlig praksis at leiebilselskapet tar et depositum som sikkerhet for leiebilen. Derfor er det viktig å ha med seg et kredittkort med dekning til dette formålet. Betaler du leiebilen med kredittkortet vil du i mange tilfeller få gratis reiseforsikring med på kjøpet. I noen tilfeller vil det også inngå en forsikring som dekker egenandelen på leiebil.
Ikke la deg presse til å kjøpe unødvendige forsikringer
Det er fort gjort å la seg overtale til å kjøpe ekstraforsikringer på leiebilen når du ankommer utleieskranken i utlandet. Mange velger å hente leiebilen på flyplassen, og deretter kjøre selv til sitt bestemmelsessted.
Er du sliten etter reisen, og ønsker å komme deg fortest mulig til sitt overnattingssted, kan du lett gå i fellen og takke ja til pågående ansatte i leiebilskranken. Derfor er det så viktig å ha vurdert ekstraforsikringer før du drar på feriereisen, slik at du slipper å bli overrumplet når du henter bilen.
Forbrukerrådet: Slik velger du forsikring på leiebil
Sjekk leiebilen for skader før du kjører av gårde
Det er lurt å sjekke bilen for skader og riper sammen med den ansatte på leiebilkontoret før du setter deg bak rattet. Eventuelle skader som oppdages utvendig eller innvendig på bilen bør noteres, slik at du unngår å få skylden for skaden når du leverer bilen.
Lever bilen innen tidsfristen
Kommer du for sent til innleveringsfristen av leiebilen kan selskapet ta gebyrer for dette. Derfor er det lurt å ha god tid på leveringsdagen, slik at du unngår forsinkelser langs veien og kommer for sent. Husk å legge inn ekstra tid til å fylle opp tanken med drivstoff før leiebilen leveres. Det tilkommer gebyrer også her om du glemmer dette.
Bøter
Får du parkeringsbøter eller fartsbøter etter at du har kommet hjem fra ferie, bør du kontakte leiebilselskapet direkte for å få mer informasjon. Dersom du ikke vedkjenner deg boten, kan du sende klage direkte til leiebilselskapet.
Selskapet har rett til å belaste kredittkortet ditt for bøter etter at leieperioden er slutt. De har imidlertid ikke lov til å belaste deg for påståtte skader på leiebilen uten at du har fått kunnskap om dette på forhånd.
Forbruker Europa kan gi deg tips og råd dersom du mottar krav fra det utenlandske leiebilselskapet i ettertid. Du har også mulighet til å sende inn en klage til Forbruker Europa om nødvendig.
Forbruker Europa mottar flest klager om tvister som oppstår i etterkant av leieperioden, og bilutleieselskaper i Italia, Spania og Tyskland topper statistikken.