Det er lørdag i London, og solen skinner. Fra hotellrommet har vi utsikt mot ikoniske Tower Bridge, og vi legger veien over landemerket mot vårt utfluktsmål for dagen: Borough Market. Om du ikke har hørt om det tidligere, bør du så avgjort merke deg både navn og beliggenhet – dette er uten tvil det viktigste matmarkedet i London, og faktisk også et av de største i verden.
Vi er ikke alene, verken på den berømte broen over Themsen eller – skal det vise seg – på Borough Market. Det tar en god halvtime å forsere massen av turister på Tower Bridge, og rusleturen i solskinnet mot bydelen Southwark blir en øvelse i “excuse me, Sir” og “sorry, love” – engelskmenn er, om noe, i alle fall de høfligste i verden.
Tradisjonsrikt marked
– Borough Market er det største, eldste og beste matmarkedene i London. Marked har eksistert her i en eller annen form siden Middelalderen, og i løpet av det siste tiåret har “London’s Larder” fått en betydelig renessanse, fortelle Andrew Marshall, min journalist-kollega i REIS, født og oppvokst i London.
– Produsenter kommer fra hele landet for å selge sine lokale råvarer på dette fantastiske markedet, inkludert kjøtt, oster, brød, kaffe, kaker og bakverk. Det er en kulinarisk fest for sansene, og stedet bugner av handelsmenn som selger fersk sjømat, skiver med lokal ost, hjemmedyrket honning, skorpet håndverks-speltbrød, eksotisk sopp og økologisk frukt og grønnsaker i alle regnbuens farger. Det er rikelig med gratis smaksprøver på mat og drikke, i tillegg til takeaway-boder som selger fantastiske pølser, gourmetwraps og viltburgere.

Noe for enhver gane
Fremme ved Borough Market innser vi raskt at valget av dag for besøket kanskje ikke var det optimale. For vi er ikke alene om å la oss friste av det fantastiske tilbudet og ikke minst mangfoldet av tilbydere i boder, restauranter og vannhull i alle størrelser og kategorier. Her finner du mat og råvarer fra alle verdenshjørner, der fellesnevneren er høy kvalitet på det som blir tilbudt. Dette er selvsagt Londons egne innbyggere fullstendig klar over, og ryktet har for lengst spredd seg til turistindustrien: I dag finner du knapt en reiseguide til London som ikke fremhever Borough Market som et av høydepunktene i verdensbyen.
Vi har selvsagt ikke spist frokost, i påvente av hva som venter oss på markedet. Det viser seg å være en god beslutning, og vi følger Andrews anbefalinger om å nibbe litt fra ulike boder. Og selv om vi kun når over en liten del av det enorme markedet, hele tiden i trengsel og kø (det hadde nok vært lurere å velge en ukedag), blir opplevelsen nøyaktig hva vi hadde håpet på: En kulinarisk reise i smaker, lukter, lyder og farger som knapt har sitt sidestykke i noen deler av verden.

Andrew Marshall er lommekjent i London, og som innfødt journalist kjenner han bedre enn de fleste til byens beste spisesteder – og ikke minst hvor du får den beste lokale tradisjonsmaten.
– London byr på et utvalg av kulinariske etablissementer med en tradisjonell og historisk smak. Fra ettermiddagste til fish and chips, gammeldagse puber og elegante spiserom – det er noe for enhver smak, forteller han. Og inviterer oss med på en reise gjennom byens enorme tilbud for deg som er glad i god mat og drikke.
Andrews London
Her følger Andrew Marshalls guide til det meste av det beste for deg som leter etter føde for mage og hjerte. Og ikke minst for deg som ønsker å sette det tradisjonelle London på menyen. (Alle fotos under: Andrew Marshall)
Kaféliv
Noen ganger beskrevet som “caffs” eller “greasy spoons” – Londons kaféer har vært en del av bybildet i mer enn et halvt århundre, og disse koselige, varme fristedene som er elsket av arbeidere og kjent for sine frokoster hele dagen er et mikrokosmos av britisk urban kultur, arkitektur og interiørdesign.
Regency Café i Pimlico (17-19 Regency Street) har et imponerende art deco-eksteriør med en nydelig skrifttype-logo, kremflis-interiør og karakteristiske rød-hvite rutete gardiner, og er et eksempel på en klassisk kafé i modernistisk stil som ofte brukes til film- og moteopptak for å få det rette retro-chic bakteppet.
En annen utmerket kafé er E. Pellicci (332 Bethnal Green Road), som kan skilte med en strålende gul Vitrolite-fasade og interiør i trepanel utsmykket med sepiabilder av ulike generasjoner av Pellicci-familien som har drevet kaféen siden 1900. Frokostene er store og mettende og klientellet er et East End-miks av lroppsarbeidere, trendy arty-typer og jødiske ortodokse som kunne ha vært hentet fra settet til Lock, Stock and Two Smoking Barrels.
Fish and Brits
– Et ekteskap inngått på 1800-tallet for å gi billig og næringsrik mat til de arbeidende massene. Flatbanket fisk og tykt kuttede potetstrimler: Fish and chips er både frityrstekt, saltet og drysset med eddik, og er like mye en del av nasjonens DNA som det å diskutere været eller nyte en pint på den lokale puben, mener Andrew.
En av Londons beste chippies er Poppie’s (6-8 Hanbury Street), kåret til den beste uavhengige Fish and Chips-restauranten i Storbritannia. Poppies ligger et steinkast fra Old Spitalfields Market, hvor eieren Pat “Pop” Newland har gjenskapt atmosfæren til en kystby fra 1950-tallet – komplett med servitriser i vintageklær og retro-effekter. Den vakre og lett mørnede fisken og perfekt stekte gylne chips er pakket inn i avispapir (spesielt laget med spiselig blekk) akkurat som i gamle dager.
I Covent Garden, nær teaterdistriktet, ligger Rock and Sole Plaice (47 Endell Street), Londons eldste bevarte fish and chips-butikk, som dateres tilbake til 1871. Her serveres deilige fete chips og daglige spesialiteter fra mulle til ørret, og er det perfekte stedet for et pit-stop etter showet på West End.
London Pride
– Selv om byen er velsignet med utmerkede vinbarer, mikrobryggerier og cocktailbarer, så søk puber med sans for historie hvis du vil ha den autentiske drikkeopplevelsen i London, sier Andrew.
I Covent Garden, bortgjemt i en bakgate som en gang var beryktet for sine nevekamper, ligger Lamb and Flag (33 Rose Street) – en gang stamstedet til Charles Dickens og 1600-tallets poet John Dryden. Det har vært en pub her siden 1772, og hver krok og knirkende trapp har en historie å fortelle. Her finner du et utmerket utvalg av fatøl, og tradisjonelle britiske steker serveres ovenpå ved lunsjtider på ukedagene.
Andre anbefalte steder å nyte en historisk halvliter inkluderer George Inn (77 Borough High Street), Londons siste gjenværende gjestgiveri med gallerier bygget i 1676. Eller også Cross Keys (31 Endell Street), en typisk lokal bar fullpakket med ornamenter og minner. Et godt tips er også Viaduct Tavern (126 Newgate Street, ligger overfor Old Bailey) – et tradisjonelt viktoriansk gin-palass med Fullers øl som London Pride på fat.
En smak av tradisjon
Londons eldste restaurant, Rules (35 Maiden Lane), har servert britisk mat som vilt, paier, østers og puddinger helt siden Thomas Rule åpnet dørene i 1798. Med strukturen forsterket av tykt treverk holdt Rules åpent selv under Andre verdenskrig, da de tilbød de obligatoriske rasjonerte måltidene til fem shilling i tillegg til ikke-rasjonerte ryper, kaniner og fasaner.
Denne elegante og svært britiske institusjonen eier Lartington Estate i High Pennines, og er i stand til å skaffe høykvalitets vilt- og kjøttprodukter som er med på å forme menyene gjennom året. Noen typiske retter inkluderer Steamed Steak & Kidney Suet Pudding, Leg & Saddle of Rabbit og Apple & Rabarbra Crumble.
Time for tea
Det var den 7. hertuginnen av Bedford som fant ut at tiden mellom lunsj og kveldsmat var en for lang periode til å gå uten mat. Hennes nåde bestemte derfor at hun hver dag skulle ta te klokken 15.00 – nybryggede blader fra India sammen med deilige godbiter. Dermed ble konseptet “afternoon tea” eller “high tea” født – et ritual som fortsatt er kjært for både londonere og besøkende.
En av Londons mest ærverdige afternoon teas kan nytes på National Portrait Gallerys fabelaktige takrestaurant med utsikt over Trafalgar Square, Big Ben og Houses of Parliament. For rundt £29,50 får du servert et utvalg av smørbrød, bakverk, scones, clotted cream og syltetøy med et utvalg av te eller kaffe.
Berkeley i Knightsbridge (Wilton Place) gir en kreativ vri til de klassiske afternoon tea-elementene med sin Prêt-à-Portea (en fashionistas Afternoon Tea), som tilbyr småkaker og bakverk inspirert av den siste motesesongens catwalk-design.
Spise i East End
Londons East End er et nabolag uten like. Dens billedvev av forskjellige kulturer, fantastisk gatekunst, fascinerende historie og viktigst av alt appetittvekkende retter gjør det til det ideelle reisemålet for en mat- og drikketur.
– Velkommen til East End Food Tour, sier Eating London-guiden Oliver Gully inne på Old Spitalfields Market, turens startpunkt.
Turen tilbyr ulike autentiske mat- og drikkestopp i dette hippe og historiske nabolaget, ispedd underholdende fakta og historier underveis.
Gastro-høydepunkter inkluderer å oppleve Londons beste baconsandwich på St. John Bread & Wine (94-96 Commercial Street), et drinkstopp ved den uendrede lokale baren Pride of Spitalfields (3 Heneage Street) og et bagelstopp på Beigel Bake (159 Brick Lane) – en East End-institusjon som er kjent for sine smelte-i-munnen-biff-bagels ledsaget av varm engelsk sennep. Andre klassiske matvarer som serveres underveis er brød- og smørpudding, fish and chips, britiske oster og karri.
– Mitt råd er å droppe frokosten før turen, sier Andrew.
Merk: Reiserute og smaksprøver kan endres: www.eatingeurope.com
Cabman’s Shelters
De små grønne skurene du kan se på steder som Grosvenor Gardens, Hanover Square, Chelsea Embankment, Temple Place og Kensington Road er noen av Londons få gjenværende Cabman’s Shelters – byinstitusjoner som dateres tilbake til 1870-tallet, da Earl of Shaftesbury opprettet en veldedig organisasjon for å gi viktorianske drosjekusker ute i all slags vær, “sunne forfriskninger til moderate priser.”
Av de 61 originale skurene som ble bygget mellom 1875 og 1914 gjenstår bare 13, og alle er verneverdige bygninger. Reglene er at det kun er taxisjåfører som har lov til å spise og drikke inne, men andre kunder kan legge inn sine bestillinger ved serveringsluken utenfor. Disse særegne overlevelsene fra en annen epoke gir et utmerket innblikk i det lokale London-livet, og er flotte steder for en rimelig kopp te og en baconsandwich.
Tid for en cuppa
Fra krus med te på klassiske kaféer til delikat te servert i benporselen på elegante London-hoteller – te er unektelig Storbritannias favorittdrikk, og har lenge spilt en viktig rolle i kulturen. Da er det på sin plass at Londons eldste butikk, Twinings (216 Strand) fortsatt er å finne på sin opprinnelige beliggenhet, hvor fine teer har blitt handlet siden 1706.
Stephen Twining, en 10. generasjons Twining og roving-ambassadør for selskapet, anbefaler å matche visse teer med spesielle matvarer. Noen av Stephens favorittsammensetninger inkluderer en delikat Darjeeling med en sterk ost, en skarp høyvokst kenyaner med mørk sjokolade og en robust engelsk frokost-te som med følge av kippers til frokost.
216 Strand er et utstillingsvindu for Twinings utvalg av spesialteer, sammen med tekanner og alt utstyret for å lage den perfekte koppen. På baksiden av butikken ligger det herlige Twinings-museet, fullt av historier og gjenstander fra fortiden.
London spice
– Den beskjedne karrien har lenge vært Storbritannias vedtatte nasjonalrett, og når det kommer til Londons indiske restauranter eller karrihus, dukker det umiddelbart opp to ord – Brick Lane, ellers kjent som “Curry Mile”, forteller Andrew.
I hjertet av denne kryddergaten finner du den fremtredende Aladin (132 Brick Lane), vinneren av “Taste Brick Lane Curry Award” og ofte plassert høyt oppe på listen av Londons fremste indiske karrihus.
For en karri med historie, bestill bord på Londons eldste overlevende indiske restaurant. Det luksuriøse, elegante og eksotiske interiøret i Veeraswamy (99 Regent Street) gjenspeiler glamouren den utstrålte på 1920-tallet, og listen over kjente gjester, inkludert Winston Churchill, Charlie Chaplin og Laurence Olivier, er like omfattende som menyen med eksotiske retter.
En velkommen flukt fra kjas og mas i Strand er den sjarmerende eksentriske India Club (143 Strand), et indisk spisested i kaféstil helt fra Rajs tid. Tenk på bilder av Gandhi på veggene, flaskegrønne skinnstoler og trebord der Londons forretningsmenn, studenter og indiske høykommisjonsarbeidere sitter skulder ved skulder mens de nyter rimelig sørindisk mat.
FAKTA
Komme seg dit
Vi hoppet på en chartertur med TUI, som satser stadig sterkere på storbyferie som en del av chartertilbudet. Og visst er det behagelig når alt er ordnet på forhånd fra reisearrangøren!
www.tui.no
Bo bra
Vi valgte East End denne gangen, og bodde sentralt og meget bra i forhold til våre utvalgte reisemål på Leonardo Royal London Tower Bridge.
www.leonardohotels.co.uk/hotels/london/leonardo-tower-bridge