De tre bukkene bruse dro til seters for å ete seg fete. Selv tok jeg førjulsturen til Sverige, traff ingen troll under Svinesundsbrua, men kom tilbake med oppfylt leksjonsmål om å fete meg opp: Du skal ha litt av en viljestyrke for ikke å gå berserk i julebordene og -markedene på svenske herregårder og slott…
Når det kommer til julebordets fristelser, har jeg ryggrad som en meitemark. Det er derfor beretningen om en varslet katastrofe når jeg legger ut på min lille turné til Vest-Sverige for å teste førjulsstemningen på svenske herregårder og slott. For det dreier seg om mat, selvsagt. Svensk julemat, på julebord som bugner av fristelser i et omfang og utvalg som vi bare kan se langt etter her hjemme. For dette kan Søta Bror. Hør bare her….
Fristet i Margaretas Kök
Jeg er på vei til Villa Sjötorp, Ellika Mogenfelts pittoreske perle av et gourmetsted i Västra Götaland. Men som en Pavlovsk bikkje sprekker jeg underveis – bare tanken på det som venter gir meg vann i munnen og brummende forventning i magen. Følgelig legger jeg turen innom Margaretas Kök & Skafferi på Sundsby Säteri for en aldri så liten tjuvstart på min matreise; bare navnet gjør meg motstandsudyktig i utgangspunktet.
Og Margareta Huitfeldt skuffer sannelig ikke, til tross for at det viser seg at damen har vært død i nærmere 400 år. Kjøkkenet, derimot, lever videre i beste velgående. Og til tross for et par branner på 1700- og 1800-tallet fremstår stedet som et spill levende fortidsminne, som hentet ut av et Astrid Lindgrensk univers der det er fyr på peisen mellom tømmerveggene og utsikten gjennom de smårutete vinduene byr på landlig idyll.
Selvsagt byr Margareta gjennom sine etterkommere også på mat fra øverste hylle. I motsetning til de fleste av oss nordmenn sverger svenskene til varm lunsj, og min pepperstek med «småpotatis» smaker aldeles fortreffelig! Og hvem kan vel si nei til en rykende fersk og fremdeles småvarm «kanelbulle» som avslutning på måltidet? Ikke jeg, i alle fall. Og har jeg egentlig bruk for badevekten der hjemme? Den er jo bare til bry uansett…
Gjest – eller gammel venn?
Å ankomme Villa Sjötorp er som å komme hjem. Ikke at mitt hjem har den fjerneste likhet med Ellika Mogenfelts vakre og koselige bygning fra 1901 høyt over havet på Lyckorna noen små mil nord for Gøteborg – følelsen frembringes mer av den hjertelige mottagelsen jeg møtes med av huset eier og driver.
– Nåja, eier og eier… Etter som årene går er det vel egentlig banken som eier mer og mer, ler Ellika. Som tar meg i armen som om vi skulle være gamle kjente, og geleider meg opp trappene til mitt rom i andre etasje.
– Nå må du hvile deg et par timer, du er sikkert trett etter reisen. Så får vi prates mer senere, for nå må jeg ned på kjøkkenet og stelle i stand maten. Den serveres klokken seks.
Så svinser hun ut av døren og ned trappene, og jeg hører henne nynne på en eller annen melodi på veien ned. Er jeg gjest her, eller en gammel venn? En ting er sikker: I løpet av fem minutter har Ellika fått meg til å føle meg som det siste. Og med den tanken i hodet sovner jeg i den myke smijernssengen i rommet som nok så temmelig makent ut i 1901. Bortsett fra den vidunderlig myke madrassen, da.
Den gudbenådede Ellika
Nøyaktig klokken seks innfinner jeg meg i stuene i første etasje, der Ellika og hennes glade hjelpere har dekket opp med et julebord jeg aldri har sett maken til – og kanskje, hvis skjebnen vil meg så vondt – aldri vil få se maken til igjen.
– Har du opplevet et riktig svensk julebord før? Ikke det, nei? La meg vise deg…
Igjen tar Ellika meg under armen, og gir meg en kyndig og grundig innføring i hvordan det skal gjøres. I Sverige, altså. Og selvsagt ifølge Ellika, som kan sine mattradisjoner.
– Først har du silden, peker hun.
– Og fisken, selvsagt. Med alt tilbehør. Det er her du skal begynne, og så bevege deg med klokken gjennom de andre stasjonene.
Jeg teller minst 10 ulike sildesorter, og deretter følger flere forskjellige fiskeretter. Videre går turen til det Alma betegner som «kaldskuret», altså ulike varianter av kalde kjøttretter. Det er så mange av dem, både vilt og tamt, at jeg ikke får med meg alt før turen går videre til varmrettene. Som er mange, og typisk svenske: Korv og köttbullar, selvsagt – men også villsvin og et vell av annet snadder som jeg ikke får med meg i farten. For Alma kombinerer omvisningen med sin matfilosofi, og også her er det bare å henge med:
– Jeg begynte å tenke økologisk for over 30 år siden, lenge før det i det hele tatt var et begrep på folks lepper, forteller hun.
– Det begynte med at jeg ikke liker hvordan dyrene blir alet opp og slaktet. Det dreier seg om dyrevelferd. Derfor serveres det ikke svin i mitt hus. Alt du ser av svineretter her, er villsvin. Som er en pest og en plage her i Sverige, men som smaker fortreffelig. Det blir en dobbel gevinst, skjønner du – jeg får det kjøttet jeg trenger, samtidig som vi prøver å holde bestanden nede.
Hun forteller at hun er tilsluttet «Grøna Gårdar», en produsent i nærheten som leverer utelukkende økologiske matvarer. Og hun forteller om sin slekt av villaens tidligere eiere, om sønnen som hun er så stolt av (og som hjelper til med serveringen) og endelig også om ostene, dessertene og godteriet som avslutter et måltid så himmelsk og rikt at jeg nesten ikke klarer å stoppe. Har du noen gang gått tilbake for å forsyne deg av mer sild – etter desserten? Det har jeg. For så god er Ellikas hjemmelagde sild, i likhet med resten av rettene på det overdådige julebordet, at det rett og slett ikke er mulig å stoppe før grensen for det anstendige er overtrådt forlengst.
Det blir en urolig natt i smijernssengen. Men det er det verdt.
Julemarked på Tofta Herrgård
Jeg vil bare bli her, på Villa Sjötorp hos Ellika. Ikke bare fordi frokosten påfølgende dag legger seg pent på toppen av gårsdagens julebord og gjør enhver bevegelse til et ork, men mest av alt på grunn av den fantastiske stemningen, gjestfriheten og ikke minst maten. Villa Sjötorp er mer enn en perle – det er en liten juvel, den perfekte kombinasjonen av hygge og nytelse som du i heldige øyeblikk kommer over en sjelden gang i livet.
Men plikten kaller. Jeg har en avtale på Tofta Herrgård, hvor det årlige julemarkedet allerede er godt igang.
Tofta Herregård har aner fra 1500-tallet og ligger nær havet mellom Marstrand og Kungälv, midt i et levende kulturmiljø. Her kan du vandre i Tofta naturreservat rett ved hotellet, eller også få med deg et klassisk bohuslensk julebord. Hvilket jeg normalt sett selvsagt ville fått med meg, men gårsdagens etegilde hos Ellika forhindrer ethvert inntak av annet enn en beskjeden kopp gløgg dagen derpå.
I stedet rusler jeg rundt på herregården, som kryr av salgsboder, myldrende unger og kjøpelystne voksne. Rundt 40 utstillere tilbyr klassisk håndverk som tovede nisser, håndarbeid, strikkede plagg og saueskinnprodukter. Her finner du også flere lokale matleverandører som selger marsipan, julesnop, ost og viltkjøtt. I magasinets nederste etasje ligger julekaféen med et stort utvalg av hjemmebakt bakverk, smørbrød, pølse med brød og gulasj med kjøtt fra gården. For barna er det ponniridning, lekeplass og åpen låve der man kan hilse på gårdens dyr.
Julestemningen er til å ta og føle på. Riktignok mangler snøen – erstattet av et dugelig lag med søle – men hvem bryr seg vel om det? Ikke publikum, i alle fall, som strømmer til fra fjern og nær. Og ikke jeg, som slentrer fra bod til bod og kjenner på et kjærkomment ekko av barndommens jul.
Flott på Gunnebo Slott
Sverige har noe Norge (med et par halvhederlige unntak) mangler, nemlig slott. Årsaken er selvsagt at Eidsvoldsforsamlingen avskaffet adelen i Norge i 1814, og at alle adelsmenn som sto for styre og stell i Norge frem til 1905 enten var danske eller svenske – og følgelig hadde sine egne slott hjemme. Og kanskje fordi mangelen på slott i Norge er nærmest total, føles det ekstra stas å besøke de danske og svenske.
Ekstra fint er det selvsagt at svenskene gjerne tar slottene sine i kommersiell bruk, der en hvermannsen som meg har fri adgang. På Gunnebo Slott er riktignok selve slottsbygningen avgrenset til guidede omvisninger, men resten av slottsområdet er åpent året rundt. Og før jul arrangeres det et stort julemarked her, har jeg fått vite. Selvsagt legger jeg turen innom.
Julemarkedet her er så populært at kaféen er fullstendig sprengt – køen når ut av huset, og et bord inne er bare å glemme. Derfor har man også åpnet for uteservering, hvor det grilles pølser over åpen ild og folk varmer seg som best de kan over bålpanner. Likevel er det godt å komme inn i varmen i gårdsbutikkene, som selger alt som hører julen til – og mye du ikke visste hørte julen til, for den saks skyld. Ansvarlig for utvalget i de mange små butikkene er norske Tone Berget, som på forbilledlig vis prøver å overbevise en skeptisk svenske om at norsk ull er det aller beste mot vinterkulda idet jeg passerer disken.
Det ender i en hyggelig samtale med en landsmann, der vi begge er enige om at våre naboer i øst virkelig kan kunsten å arrangere julebord og julemarkeder. Så får vi heller trøste oss med at den norske ulla tross alt kan måle krefter mot de aller fleste.
Aspenäs Herrgård
Siste stopp på min førjulsreise til svenske herregårder og slott, er Aspenäs Herrgård – en historisk herregård fra 1500-tallet ved sjøen Aspen i Lerum nær Göteborg, som kombinerer tradisjon og moderne komfort. Det siste i form av 112 hotellrom i et U-formet nybygg tett på hovedhuset.
Jeg sjekker inn på rommet, og savner umiddelbart mitt rosa rom hos Ellika i Villa Sjötorp. For så lullet inn i svensk “julmys” er jeg blitt etter de siste dagers opplevelser at et moderne hotellrom – om det er aldri så greit – rett og slett bryter med følelsen av idyll. Men jeg rister det av meg, og stålsetter med for et siste svensk julebord.
Et par timer senere sleper jeg meg tilbake til hotellrommet – forspist igjen, at man aldri lærer! For selv om ingenting kommer opp mot Ellikas overdådige smaksfest, har jeg nok en gang fått stadfestet at dette er noe svenskene virkelig mestrer.
Og jeg føler meg som alle tre bukkene bruse på en gang, på vei hjem fra seteren etter fullført oppdrag.
Om jeg er klar for å gå løs på julen her hjemme? Jada. Jeg skal bare spise tørt knekkebrød en ukes tid først…
Andre julemarkeder i nærheten
– Nääs Slott, Nääs Allé 10, Floda, Sverige.
– Nääs Fabriker, 5 minutter fra Nääs Slott.
– Christmas Lights in Allingsås, 20 minutter fra Nääs Slott.
Nyttige adresser
Margaretas kök och skafferi: 385 Sundsbyvägen, Västra Götalands län, SE, 471 72
hallbarhetsklivet.se/aktorer/margaretas-kok-och-skafferi/
Villa Sjötorp: Dirhuvudsvägen, Västra Götalands län, SE
+46 522 201 74
villasjotorp.se
Tofta Herrgård: Tofta 200, Lycke, Västra Götaland County, SE, 442 75
www.toftaherrgard.se
Gunnebo Slott & Trädgårdar: Christina Halls väg, Västra Götalands län, SE +46313341600
gunneboslott.se
Aspenäs Herrgård: Seatons allé, Lerum, Västra Götalands län, SE, 44391 +46 302 63 00 00
aspenasherrgard.se
For mer informasjon, besøk: vestsverige.no