Klokken er 16.00 på en lørdag ettermiddag i en sidegate i nærheten av Brussels storslåtte Grand Palace, og inne i den klassiske ølhallen A La Mort Subite er det full aktivitet. Vårsola kaster en varm glød over et interiør av trepanel, søyler og enorme speilvegger. En blanding av lokale og tilreisende deler bord, deltar i samtaler og latter, nyter sine valgfrie matbiter og spiser snacks med ost i terninger og salami. «To Westmalle, tre Orval og en Duvel!» roper en pent kledd kelner i vest og sløyfe, mens han som en sirkusartist vever seg gjennom folkemengden bærende på et brett med øl.
Dette er en typisk scene som gjentas på kaféer, puber og tavernaer over hele Belgia – et land som kan skryte av en av verdens rikeste og mest mangfoldige bryggetradisjoner med en uovertruffen portefølje av øl i toppklassen. Her er øldrikking en integrert del av nasjonens DNA og får en nærmest religiøs betydning. Belgiere har en tendens til ikke å helle i seg halvliter etter halvliter med pils, et fenomen man ser langt oftere i enkelte andre land (vi nevner av hensyn til fedrelandsfølelsen ikke navn), men drikker sine øl som skulle det vært fine viner: Man kan lære mye på en dannelsesreise i Flandern.
Enten det er de sterke og smakfulle trappistølene laget gjennom århundrer av munker, tørsteslukkende hveteøl, golden ale eller – for kjennere – smaken av syrlige lambics, er det lagt vekt på å nippe til ølet og nyte smakene. Hvert øl har til og med sitt eget glass, unikt preget og individuelt formet for å fremheve aromaen og smaken. Vi tilbringer noen hyggelige timer i A La Mort Subite, nyter atmosfæren og smaker noen få brygg fra den omfattende menyen. Det er en perfekt start på vår ølreise gjennom de historiske byene og landsbyene i Belgias Flandern-region.
De gale bryggerne i Esen
Etter frokost neste morgen bretter vi ut kartet, tegner en rute og setter kursen mot den lille landsbyen Esen, omtrent tre kilometer øst for Diksmuide – stedet for et av Flanderns fineste uavhengige bryggerier: De Dolle Brouwers, bokstavelig talt oversatt som De Gale Bryggere.
– Vi kalte oss selv de gale bryggerne fordi andre trodde vi var gale som startet, sier Kris Herteleer, som startet virksomheten i morens vaskerom i 1980.
– Det første brygget ble kalt Oerbier, som betyr originalt og naturlig øl, og er gjæret på nytt i flasken. Ingen ga oss noen sjanse den gang. Men i løpet av et år vant vi premier, og etter hvert begynte du å se brygg i Oerbier-stil snike seg inn i porteføljene til andre bryggerier.
Selv om mange små bryggerier har gått ut av tiden, har De Dolle Brouwers heldigvis overlevd. Bryggeriets berømmelse har endog spredt seg til utlandet, hvor de gale bryggerne har gjort seg bemerket med sitt utvalg av innovative og særegne øltyper. Bryggeriomvisninger holdes hver søndag ettermiddag klokken 14.00, og gjesteboken er spekket med internasjonale vitnesbyrd med positive kommentarer fra kanadiere, svensker, franskmenn, briter, aussies, amerikanere – og en og annen nordmann. Etter omvisningen er det obligatorisk å finne en plass i det rotete tapperommet på dette herlig, funky lille stedet og unne seg noen brygg.
Den vanlige husets spesialitet er en 7,5 prosents Oerbier, en lys rødbrun ale et sted mellom en eikelagret ale og en skarp dobbel, som utvikles med årene. Sesongens øl inkluderer en 8 prosents Boskeun, et deilig middels sterkt, men berusende påskeøl med mauritisk rørsukker og meksikansk honning, og 12 prosents Stille Nacht – et sterkt, mørkt, søtt juleøl som utvikler seg gjennom årene.
I tillegg til å være en ekspertbrygger er Kris også en dyktig kunstner, og har selv designet de særegne tegneserielignende etikettene som pryder ølflaskene.
– Vi er så små at folk må besøke oss personlig for å hente ølet, legger Kris til.
Vi sørger for å stikke et utvalg i en sixpack inn i bagasjerommet på leiebilen før vi legger ut på veien igjen. Best å være på den sikre siden…
Øl i Brugge
Fra Esen kjører vi videre til Brugge, en middelalderby med sammenfiltrede gater, trange kanaler, vakre torg og gamle gavlbygninger. Vel verdt et besøk er ‘t Brugs Beertje, en vennlig og atmosfærisk liten taverna som ligger i en liten bakgate en kort spasertur fra det gamle torget kjent som Markt. Ølmenyen her er tykk som en liten roman, med rundt 250 nasjonale brygg. Du kan også få med deg en tur til De Halve Maan (Halvmånen), et familiedrevet bryggeri som har vært aktivt siden 1856, og som produserer en rekke øl som Straffe Hendrik (en middels sterk 7 prosents øl) og Straffe Hendrik Blonde (en gyllen ale). Begge har hentet navnene sine fra familiens tradisjon med å døpe den førstefødte sønnen fra hver generasjon “Henri”.
En kort biltur fra Brugge og utenfor det vanlige turisttråkket ligger den lille, godt bevarte byen Mechelen. Innbyggerne i Mechelen er stolte av sin kvartett av UNESCOs verdensarvsteder: Den mest kjente av disse er det ikoniske St. Rumbold-tårnet som tok rundt 300 år å fullføre. Ta klatreturen opp de 538 trinnene til en skywalk på toppen av det 97 meter høye tårnet for en fantastisk utsikt. Grote Markt, eller hovedtorget – belfortet (klokketårnet) fra 1300-tallet og Lakenhalle (handlernes kleshall) fullfører de UNESCO-listede stedene.
Venner, lykke og nytelse
Mechelen er også kjent for sine lokale ølsorter, og bryggeriet Het Anker som ligger ved siden av et brasseri som serverer bryggeriets hovedøl (tilgjengelig på flaske og på fat) er vel verdt et besøk. De siste årene har Het Anker vunnet dobbelt gull ved World Beer Awards med sin Gouden Carolus Tripel: “Verdens beste belgiske stiltripel” og sin Gouden Carolus Classic: “Verdens beste mørke øl”, som også ble valgt ut som en av ” Verdens beste 7 øl”.
– For meg betyr øl venner, lykke og nytelse, forteller deltids-bryggeriguide og katedralklokker Francois Schouwer, mens vi deler noen øl i brasseribaren.
– Min favoritt er Gouden Carolus Classic som også sies å ha vært et favorittvalg av keiser Karl V, som drakk den på revejakt.
Måltider er selvsagt også tilgjengelig fra brasseriet, og sørg for å prøve den flamske oksegryten med Gouden Carolus Classic.
Øl og Rubens
Vårt neste stopp er Antwerpen, og hjertet i denne kule, kosmopolitiske byen er det historiske torget kjent som Grote Markt med sitt nydelige laugshus fra 1500-tallet og statuen av Brabo med gigantens hånd. Rett rundt hjørnet ligger Vår Frue-katedralen fra 1300-tallet, den høyeste bygningen i byen og hjem til flere triptyker (et kunstverk som består av tre hengslede paneler) av barokkmaleren Rubens.
Bortgjemt i bakgatene og brosteinsbelagte gater rundt Grote Markt er en rekke barer og tavernaer (byen har rundt 2 500 tavernaer – én for hver 200. innbygger), og gir mange muligheter for videreføring av vår belgiske ølskole. Et godt sted å begynne er Café Den Engel, et stemningsfullt sted med trebenker, speilvegger og farget mosaikkgulv.
Et annet vannhull i Antwerpen som er verdt turen er Oud Arsenaal, en autentisk bruin-kafé (tradisjonell pub) som nesten ikke har endret seg siden åpningen i 1929. Dette stedet på størrelse med en halvliter har atmosfæren til noens stue, med ølplakater, etiketter og minner som pryder veggene. Rikelig med trepanel og sittebenker fullfører bildet. Her er det lagt vekt på trappistøl og tradisjonell lambic med noen originale fatøl, og “ukens øl” fra små uavhengige bryggere.
Før du forlater Antwerpen bør du absolutt se gjennom hyllene inne i Abbey No.8, en spesialøl-butikk som selger hundrevis av belgiske varianter inkludert Abbey-øl (Leffe og Brugge Tripel), Trappist-øl (Chimay, Orval, Westmalle og Rochefort) og øl fra mikrobryggerier som De Dolle Brouwers, St. Jozef og ter Dolen. Det er virkelig stedet å kjøpe et utvalg av brygg for å ta med hjem. To spørsmål melder seg imidlertid umiddelbart: Vil det være nok plass i bagasjerommet på bilen, og hva vil tollerne si når vi kommer tilbake til Norge?
En guide til belgisk øl
BLANCHE ELLER HVIT – Ofte kalt hveteøl, det er lett, grumsete og med et hint av sitrus. Eksempel: Hoegaarden.
LAMBIC – Et ikke-maltet fat-hveteøl naturlig gjæret av vill, luftbåren gjær. Spesifikt for Brussel-området.
GUEUZE – En blanding av to eller flere lambic-øl for å skape en sekundær gjæring og en champagnelignende gnist.
FARO – En søtet variant av lambic med noe av smaken, men mindre av intensiteten til andre lambiker.
KRIEK – Et lambisk øl der ytterligere gjæring skjer med tilsetning av kirsebær eller bringebær – forfriskende om sommeren!
BRUN – Disse ølene samspiller karamellaktig maltsødme og en syrlighet oppnådd fra flere måneders modning. Eksempel: Goudenband.
RÿD – Produsert av rød bygg er disse ølene lagret i eik. Fruktig, søt og syrlig, veldig tørsteslukkende! Eksempel: Rodenbach.
GOLDEN – Ligner på pilsnerøl, laget med svært blek malt og humle, samtidig som ale-gjær beholdes. Eksempel: Duvel.
TRAPPIST – Kun øl brygget under direkte tilsyn av trappistmunker kan betegnes som “trappist”-øl. Det finnes i dag syv slike bryggerier, seks av dem i Belgia. Eksempel: Westmalle.
Nyttige adresser
A La Mort Subite (Brussel): www.alamortsubite.com
De Dolle Brouwers (Esen): www.oerbier.be
‘t Brugs Beertje (Brugge): www.brugsbeertje.be
De Halve Maan (Brugge): www.halvemaan.be
Het Anker (Mechelen): www.hetanker.be
Den Engel (Antwerpen): www.cafedenengel.be