Amsterdam
Begynn din mellomlanding i Amsterdam med en rusletur gjennom Chinatown og inn i Red Light District. Det er pirrende syndig, livlig og fargerikt. Men det er fort gjort. Egentlig er du på vei til Jordaan, det gamle arbeiderstrøket som nå er blitt ungt og hipt – og fantastisk vakkert.
Styr videre fra Jordaan mot Neuwmarkt, hvor du stopper ved en av de mange fortauscaféene for en sandwich og et glass tørr hvitvin – alt mens du betrakter det yrende folkelivet gjennom solbrillene.
Etter en rask lunsj kan du besøke Rembrandthuis eller Anne Frank Huis, men vi foreslår at du legger dette til en gang du har bedre tid – her er det gjerne kø, og det har du ikke tid til. Styr heller skrittene mot Moses og Aron-kirken – ikke for andakt, men for det berømte Flea Market som ligger vegg i vegg med kirken. Her selges alt mellom himmel og jord, og er gøy selv for ihuga anti-shoppere (som for eksempel de fleste ektemenn).
Du har nå brukt tre timer, og vi har styrt deg varsomt mot mellomlandingens høydepunkt: Rijksmuseum. Nasjonalgalleriet i Amsterdam, som rommer et av kunstverdenens absolutte høydepunkter. Vi snakker om “Nattevakten” av Rembrandt van Rijn. Blås i resten av innholdet i muséet, det har du ikke tid til nå – det er Rembrandts mesterverk du er kommet for å se. Kunstinteressert eller ikke; du mister pusten av opplevelsen!
Pusten finner du gradvis tilbake til over en liten genever i Nieuwmarkt, før du drar tilbake til flyplassen med “Nattevakten” i hjertet.
Berlin
Det sies at Manhattan ikke lenger er verdens kulturelle midtpunkt: Det er flyttet til Berlin. Og det er virkelig noe magisk over byen som engang var hovedstaden i Det Tredje Riket, og deretter delt mellom øst og vest i bitter politisk strid. Berlin ble en kasteball i den kalde krigen, med den vestlige delen nesten fullstendig isolert fra omverdenen. Dette skapte selvsagt et helt spesielt klima, og selv om muren forlengst er nede er det fremdeles mulig å føle det spesielle ved byen.
Så hva gjør du med åtte timers mellomlanding til rådighet? Kommer deg raskest mulig til Brandenburger Tor, om du ikke har vært der før. Ta en spasertur gjennom den berømte portalen og nedover Unter den Linden – den gamle hovedgaten, som under det øst-tyske regimet ble omdøpt til Karl Marx Strasse. Om du ikke føler vår tids historiesus her, føler du det aldri.
Du har brukt en time i Berlin, og har opparbeidet en liten, men avansert sult. Den stiller du i øverste etasje i Ka-De-We – forkortelse for Kaufhaus des Westens, og et av Europas flotteste varemagasiner. Kanskje fanges du av de mange fristelser i butikkene, men om du når til toppen i god behold anbefaler vi et glass champagne og en tallerken skalldyr på en av matbarene i toppetasjen. Herlig!
Resten av tiden bruker du i Tiergarten, bare et steinkast unna Ka-De-We. Moro med dyrene, men berlinerne bruker også hagen til R&R – rest and recreation. Det gjør du også. Før du haster tilbake til flyplassen.
Bangkok
Noen timer i Bangkok er selvsagt mange dager for lite, men det er nå engang slik at flyet ditt går videre om åtte timer. Så hva finner du på i Bangkok med så begrenset tid til rådighet?
De fleste førstegangsbesøkende legger turen innom Patpong 1, om ikke annet for rødmende å kunne fortelle om dette til sine venner i ettertid. Patpong 1 er selve syndens gate i Bangkok, hvor prostitusjonen er så åpenlys at den er blitt en turistattraksjon i seg selv. Ikke for sarte sjeler, selvsagt, men du kan når som helst dukke ned i det livlige markedet som preger gaten i vel så stor grad som grelle neonreklamer for “Pussy Palace”. Markedet er et eldorado for samlere av falske kopier, det være seg av klokker, designervesker eller merkeklær.
Det holder lenge med en liten time på Patpong. Trolig har du behov for renselse i etterkant, og bør snarest komme deg til The Grand Palace med en tuk-tuk (sykkeldrosje) – eller en taxi med air condition, om det er for varmt ute. Dette er det vakreste buddhisttempelet i Thailand, og huser deler av regjeringen og kongefamilien. Det er blendende vakkert, dekket av ekte gull i bøtter og spann, og det beste av alt: Tempelet er spill levende, og slett ikke noe museum.
Om du er forholdsvis rask i The Grand Palace, rekker du kanskje en båttur gjennom kanalene i en long boat. I og rundt kanalene er det et yrende folkeliv; her leves livene ut fra de karrigste skur og rett ut i vannet. Turen koster deg ikke mer enn 150-200 kroner, og er verd hver baht.
Tiden begynner å bli knapp, og du har en time til du må begi deg mot flyplassen. Hopp i en taxi og kom deg til The Banyan Tree, et av Bangkoks mange superluksuriøse hoteller. Men det er ikke selve hotellet du søker – det er restauranten og baren som ligger på taket av skyskraperen, under åpen himmel. Her oppe nyter du en mai thai med hele Bangkok under deg, og bare himmelen over.
Bedre kan man ikke ha det. Selv på en mellomlanding.