I Sverige er Grythyttan Gästgivaregård synonymt med gourmetopplevelser av ypperste klasse, og en av Sveriges beste vinkjellere. I Norge har de færreste hørt om stedet. Synd, men kanskje ikke så rart. For Grythyttan ligger bortgjemt til, litt østenfor sol (Karlstad) og vestenfor måne (Ørebro). Det tar deg fire timer med bil fra Oslo, men for den kresne gane er det verd hvert minutt av turen.
Lang historie
Det tok adskillig lengre tid med hest og kjerre, da Dronning Christina i 1640 utstedte et dekret om at det skulle finnes gjestgiverier med staller med maks 70 kilometers mellomrom langs alle Sveriges veier. Og Grythyttan ble et av disse stoppestedene.
Stedet ligger på en smal hals mellom to av regionens 3 000 innsjøer, og var senter for den historiske jern- og sølvindustrien i området. I dag er dette en liten, fredelig og vernet landsby, men Grythyttan hadde faktisk bystatus i det 17. århundre. Og den lille byen blomstret i denne perioden, med et landsomfattende ry som populært midtpunkt for reisende gjennom regionen. Trafikken gjennom gjestgiveriet skapte også nye arbeidsplasser i byen, og alt lå til rette for videre vekst.
Fra forfall til ny vekst
Men veksten avtok med årene. Gradvis sank populariteten, og Grythyttan forfalt etter hvert til en tilnærmet spøkelsesby der lite eller ingenting skjedde. På slutten av 1960-tallet var gjestgiveriet i en så dårlig forfatning at det ble besluttet revet og erstattet med et supermarked. Heldigvis tok det lokale historielaget affære i tolvte time, og stedet ble reddet.
Og akkurat på dette tidspunktet kom Carl Jan Granqvist på banen. Den 26 år gamle fargerike og flamboyante mat- og vinmannen så muligheter i det gamle gjestgiveriet, og la hele sin sjel og alle døgnets timer i sitt virke som kjellermester ved Grythyttan Gästgivaregård. På rekordtid var stedet forvandlet, perfekt restaurert til sin fordums storhet og utbygget med kjærlig pietet til den nødvendige modernitet.
Grythyttan re-åpnet i 1973. Gjestgiveriet besto nå av 22 bygninger med 60 rom og suiter, alle individuelt designet og utsøkt dekorert med antikke møbler og kunst. Det som tidligere hadde vært fengselsceller i kjelleren, ble nå konvertert til vin- og ostekjeller – spennende lyssatt med enorme kandelabre til en helt egen atmosfære.
De 22 bygningene er spredt over et område på fire mål. De fleste av bygningene er holdt i den typiske dype rødfargen, kalt Falun-rød, oppkalt etter byen i Sverige som utvant kobberet som gir fargen den helt spesielle valøren. Blant bygningene finner vi også den gamle stallen, som var et krav for statusen som godkjent gjestgiveri på 1600-tallet. I dag er den imidlertid bygget helt om, og huser nå en bar og et rom for mottagelser.
Kongekuppet
Vi rister av oss støvet etter fire timers kjøretur fra Oslo, og sjekker inn på Grythyttans rom 52. Her finner vi et galleri på veggen som forteller historien om hvordan Carl Jan Granqvist en vakker vårdag i 1973 brøt enhver protokoll da han stengte av hovedgaten, og tvang den passerende kongelige kortesjen til å gjøre et alt annet enn planlagt stopp. Granqvist var raskt frempå med to glass champagne til den svenske kongen og dronningen, og oppnådde med sitt frekke stunt å havne på forsiden av alle landets aviser. Dermed fikk den nyrenoverte Grythyttan Gästgivaregård en pangstart på sin markedsføring, og Granqvists navn havnet på alles lepper. Resultatet lot ikke vente på seg: Besøket skjøt fart umiddelbart, og Grythyttan ble et in-sted for de rike og berømte i Sverige.
Den etter hvert legendariske Carl Jan Granqvist var tilknyttet Grythyttan med stor suksess gjennom 25 år, inntil stedet i 1999 ble solgt til et selskap som eier og driver historiske hoteller i Sverige. Senere ble det solgt videre til familien Spendrup, som er dagens eiere. Men om Carl Jan er borte fra bruket, lever hans ånd videre i beste velgående.
Måltidens Hus
For ikke bare er Grythyttan Gästgivaregård full av malerier, byster og fotografier av Carl Jan Granqvist, i tillegg til stadige besøk fra den fortsatt levende legenden selv. Han har også etterlatt seg et helt annet og langt mer “matnyttig” monument, nemlig Måltidens Hus.
Det startet med den svenske paviljongen på verdensutstillingen i Sevilla i 1992, hvor Carl Jan sto bak en eklektisk miks av stiler og materialer som skulle presentere ulike sider ved svensk kultur – herunder også det svenske kjøkken. Det ene tok det andre, og snart var den driftige mannen i full gang med å etablere en “skole for kulinarisk kunst” i Grythyttan. Skolen fikk navnet Måltidens Hus.
I likhet med gjestgiveriet ble skolen også raskt et ettertraktet sted å være. Både ry og omfang tiltok, og i dag er Måltidens Hus, som i motsetning til gjestgiveriet er en hypermoderne bygning, faktisk opptatt som en del av Ørebros universitet. Matelskere fra alle kanter av verden valfarter hit for å besøke skolens restaurant, gavebutikk, flotte undervisningsfasiliteter, bibliotek og ikke minst kokebok-museum. Museet har en sjelden samling fra mange land og århundrer, og er blitt en attraksjon i seg selv.
Til bords
Studentene fra Måltidens Hus skifter på å jobbe deltid på Grythyttan Gästgivaregård, og får dermed verdifull praktisk erfaring ved siden av studiene. Vi setter oss til bords med høye forventninger, og blir umiddelbart tatt hånd om av en sommelier-student som på forbilledlig vis tar oss gjennom menyen med tilhørende viner for alle de fire rettene.
Menyen er fast for flere måneder av gangen, aldri med mer enn fire valg for hver rett. Her holder man også fast ved en kjerne av råvarer som torsk, hummer og råbiff, i tillegg til svenske og franske oster – og alltid sesongens råvarer fra distriktet.
Vi nyter hver eneste munnfull og hvert eneste minutt. Hver eneste rett ledsages av nydelig tilbehør, ofte med minst én overraskende vri. Kombinasjonen av viner er rett og slett imponerende, selv for de mer viderekomne ved vårt taffel.
De anbefalte vinene for hver enkelt av oss serveres per glass og omfatter overraskende, men spennende valg fra Argentina, Alsace og Amerika – og da har vi bare kommet til bokstaven A… Den søte sauternen (alternativet er en ungarsk tokai) fungerer aldeles utmerket til platten med fire utvalgte svenske oster. Mest spennende blant disse er kanskje en blåskimmelost på sauemelk fra Bredsjö, som ligger kun 15 kilometer fra Grythyttan. Her har de en café og et gårdsutsalg som selger den blå i ulike modningsgrader, og besøkende kan følge sauene når de melkes.
Carl Larsson-land
Og så er det omgivelsene, da. Vi sitter midt i Carl Larsson-land, i vakre og ikke minst intime og koselige lokaler. Det er lavt under taket, med rustikke trevegger. Levende lys og fantastisk service topper enhver middagsopplevelse på Grythyttan.
Rett nok ligger byen som ble et gourmethotell “østenfor sol og vestenfor måne”, men nærområdet kan også være spennende for den som leter. Bredsjö med sin blåskimmelost av sau er allerede nevnt. Få også gjerne med deg markedet i Järnboås, som ligger 20 kilometer fra Grythyttan. Her finner du alt fra produsenter av nydelig geitost til den lokale slakteren – sistnevnte med et spennende utvalg av røkte pølser, sennep og honning med smaker og krydder du garantert ikke har vært borti før. Her finner du også eddik og syltetøy laget på lokale frukter og bær, ikke minst multer.
Tilbake på Gästgivaregården etter en tur i det fri er det kanskje tid for gourmetlunsj? Denne serveres i salongen, eller også i spisesalen. Som virker tilforlatelig nok i dag, men som i gamle dager fungerte som byens rettslokale. Arrestantene ventet på rettssakene i sine celler i kjelleren, som man noen hundreår senere bygget om til en langt triveligere vin- og ostekjeller. Vi anbefaler varmt å gjøre som oss, nemlig å avslutte besøket på Grythyttan med vinsmaking i kjelleren. Den er uten tvil en av Sveriges aller beste, og rommer skatter på flasker og fat fra hele verden.
Når sommelieren spør meg hvilket år jeg er født i, oppdager jeg fordelen ved å ha noen år på baken når han skjenker meg et glass Margeaux fra 1958. Vi drikker på min helse, og er venner for livet. Da er det deilig å være norsk. I Sverige.
(Alle fotos: Grythyttan Gästgivaregård)