Nordøstlige øyer og unike tradisjonelle produkter
Lesvos Sappho, en av de mest kjente lyriske poetene i antikkens Hellas, ble født på øya Lesvos. Du vil finne storslåtte vakre hus i Mytilene, øyas hovedstad, og tradisjonelle landsbyer over hele øya (Agiassos, Assomatos, Vatousa, Eresos, Mantamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri, Sykamia).
Foruten å være en pittoresk øy i det nordøstlige Egeerhavet, tilbyr Lesvos ulike naturskjønnheter og en rik kulturarv som kan kjennetegnes ved sin kulinariske tradisjon basert på lokale land- eller sjøråvarer.
Tid for Tidbit (Meze)!
I de mange tavernaene og “ouzeris” rundt om på øya får du sjansen til å smake på alle lokale godsaker. Begynn med en ouzo-drink på is (ingen risting nødvendig) hvis anisaroma vil forbløffe deg, og la den ledsages av et fat med fersk sjømat: Spekede ansjoser og sardiner, ansjos marinert i olivenolje, eddik og hvitløk, stekt kamskjell drysset med olivenolje, grillet blekksprut og mange flere deilige “meze”. Hvis du fortsatt er klar for mer, bør du prøve ladotyri ost saganaki, ntolmadakia og zucchini blomster fylt med ris og urter, kjøttboller med ouzo, grillede ferske sardiner, fylt blekksprut, reker eller blåskjell saganaki med krydret tomatsaus, fetaost og paprika.
Se mer her: Lesvos, Cuisine of Lesvos
Limnos
Øya Hefaistos (ildguden og smedenes beskytter) er det ideelle avslappede feriemålet. Besøk Myrina, som er øyas hovedstad og havn, lær mer om dens interessante historie og nyt ferske fiskeretter.
Osteproduksjon
Øya har en lang tradisjon innen osteproduksjon, og trinnene som følges under prosessen garanterer unik kvalitet og smak. De mest kjente produktene er Kalathaki Limnou, Melichlor og Fetaost. Kalathaki Limnou er en PDO tradisjonell hvitsaltet ost. Små vevde flettekurver (kalathaki) ble brukt i eldre tider for å drenere og gi osten sin endelige form. Melichlor (eller Melipasto) er laget av sauemelk, som etter å ha blitt silt får tørke ut på skyggefulle steder på de tidene av året med lav luftfuktighet (etter våren).
Vinproduksjon og brennevin
I gamle tider ble vin fra Mithymna antatt å være ambrosia som bare ble drukket av de olympiske gudene. I dag produserer lokale druesorter utmerkede viner med fine aromaer og smaker, og deres rykte er verdensomspennende. Hvitviner og søte viner av topp kvalitet er laget av Moschato Alexandrias, en hvit aromatisk druesort, på øyas vulkanske terreng.
Se mer her: Limnos, Local Products of Limnos, Limnos’ _Wines and Spirits
Chios
Chios er kjent som mastikkøya på grunn av denne unike naturlige harpiksen samlet fra mastikktrær dyrket på den sørlige delen av øya. Utforsk Mastichochoria, en gruppe befestede landsbyer med stor skjønnhet bygget på 1300-tallet da øya var under genovesisk styre.
Smaken av Chios
Mastic: The Queen of Chios Island
En unik skatt som kun dyrkes i denne delen av verden; mastikktreet leverer sine dyrebare tårer! Det unike med produktet tilskrives ikke bare en dypt forankret tradisjon innen dyrking, men også til visse jord- og værforhold som favoriserer mastikktreets blomstring.
Du kan nyte det i forskjellige former: Som ingrediens i ypovrychio søt, brennevin, ouzo, kjeks og til og med som tyggegummi!
“Hesperidenes gylne epler”
Chios er kjent for den unike behagelige smaken, kvaliteten og egenskapene til sine sitrusfrukter – de saftige appelsinene og de unike mandarinene fra Chios. Øyas mandariner er blant de fineste variantene i verden og har blitt registrert som et PUD-produkt takket være deres intense aromatiske møre kjøtt og søte smak.
Se mer her: Chios, Chios Flavours
Samos
Samos er fødestedet til den greske filosofen og matematikeren Pythagoras, filosofen Epicurus og astronomen Aristarchus fra Samos, den første som antydet at jorden kretser rundt solen.
Samos er en grønn øy med mange hvite sandstrender og pittoreske landsbyer. Øya er også kjent for sin naturlige søte vin av topp kvalitet.
Se mer her: Samos
Ikaria
Ifølge myten fløy Daedalos (far) og Ikaros (sønn) over Egeerhavet iført voksede fjærvinger. Under flyturen ignorerte Ikaros farens råd om ikke å fly nær solen. Da han nærmet seg solen smeltet de voksede vingene hans, han falt og druknet i havet utenfor øykysten.
Lær om lokalbefolkningens spesielle livsstil, på «øya der folk glemmer å dø». Foruten øyas sandstrender, rennende vann, fjell og grønne åssider er navnet Ikaria sammenvevd med gresk mytologi og Ikaros. Den lokale livsstilen uten sidestykke, sammen med den unike arbeids-hvileplanen, de berømte festivalene og tradisjonelle dansene, de lokale skikkene, er bare noen av grunnene til at du bør utforske dette imponerende reisemålet. Nyt fersk fisk og nipp til velduftende vin, mens du lar deg selv bli en ikarian – siden de er kjennere av hemmelighetene for lang levetid!
Se mer her: Ikaria og Northeastern Aegean Islands