– Forsinkelsene kommer ofte plutselig. Da må du vite hva du skal gjøre, sier Petter Lassen, som er skadesjef på reise i Frende Forsikring.
Rundt 5000 avganger ble kansellert eller forsinket med mer enn 15 minutter i juni, viser tall fra AirHelps. Gatwick-flyplassen i London hadde størst problemer, mens det også var forsinkelser på mer enn 50 prosent av avgangene forrige måned fra Lisboa, Kastrup i København og Charles de Gaulle i Paris.
På toppen kan varslede streiker skape trøbbel for norske reisende, samtidig som ekstremvær kan påvirke flytrafikken rundt om i Europa.
– Problemene kan påvirke reisen din selv om du ikke skal innom stedene det er mest urolig. Hvis et fly ikke kommer seg avgårde for å hente deg i tide står det ikke et annet klart for å ta over, sier skadesjef Lassen.
Flyplasser og flyselskaper har gjort mye for å bedre situasjonen fra kaoset i fjor sommer, men det er problemer av ulike årsaker også i år. På vegne av Frende har Norstat spurt 1000 nordmenn om reiseplanene i sommer. Nesten 1 av 3 skal fly til sommerferien sin i 2023.
Dette har du krav på hvis du blir forsinket
– Hvis du blir rammet av kanselleringer, streik eller forsinkelser i sommer må du alltid starte med å kontakte selskapet du reiser med. Det er de som har ansvar for reisen din og skal svare på hva de dekker og når du kan forvente å få reise videre, sier Petter Lassen i Frende.
Byrået eller selskapet du har bestilt hos skal tilby ny reise, mat, drikke eller overnatting hvis forsinkelsen er lang nok. Alternativt skal du få refundert reisen av dem. Streik er ikke dekket på reiseforsikringen.
– Hvis du ikke får dekket ekstrakostnaden forsinkelsen eller kanselleringen gir kan du kontakte forsikringsselskapet ditt, sier han. Skyldes forsinkelsen uvær eller teknisk feil, kan du få hjelp med overnatting og innhenting av reiseruten.
Du kan ha krav på økonomisk kompensasjon fra flyselskapet hvis forsinkelsen eller kanselleringen skyldes teknisk trøbbel, manglende mannskap til transportmiddelet eller liknende som flyselskapet har ansvar for.
Hvis bagasjen blir borte
Hvis bagasjen din blir forsinket eller forsvinner har en god reiseforsikring en sum du kan handle for mens du venter, eller som skal hjelpe deg gjennom ferien om den aldri dukker opp.
– Husk å ta vare på alle kvitteringer for ting du legger ut for selv på grunn av trøbbelet, sier Lassen.
Han råder alle som skal ut på tur om å sjekke info på nettsidene til flyplassen før avreise. Forbrukerrådet sine nettsider har også mye nyttig informasjon om hva du kan få hjelp med hvis noe skjer.
– Der finner du informasjon om hvilke rettigheter du har på akkurat din type reise, eller hva som skjer med pakkereiser eller hotellovernattinger, sier han.
To klare råd
Ingen kan sikre seg mot flytrøbbel før de drar avgårde, men to ting kan du gjøre for å unngå å bli en del av kaoset som kan oppstå.
– Det første er å reise så lett som mulig. Ta med deg minst mulig ting og helst bare håndbagasje. Husk i hvert fall å pakke med deg alt du virkelig trenger i håndbagasjen. Medisiner, pass, kort, penger, billetter, hotellreservasjoner, Europeisk helsetrygdkort og reiseforsikringsbeviset ditt er gode tips til håndbagasjen. Mobillader og litt klær er også godt å ha tilgjengelig hvis det skjer noe uforutsett, sier Petter Lassen.
– Det andre rådet er å unngå mellomlandinger i størst mulig grad. Jo flere stoppunkter du har på reisen, jo større er sannsynligheten for at du møter forsinkelser underveis, sier skadesjefen på reise i Frende Forsikring.