Italia – Lukten av trøfler
En av Italias store sesongbaserte matbegivenheter er høstens hvite trøffelsesong. Dette er når landskapet rundt de historiske byene Alba og Asti i Piemonte blir levende med trøffeljegere og deres ivrige hunder som leter etter den dyrebare Tuber Magnatum Pico – en av de dyreste matvarene på jorden, som koster rundt 35 000 kroner per kilo. En rekke trøffelrelaterte aktiviteter tilbys, inkludert Fiera del Tartufo Bianco d’Alba (Alba Trøffelmesse), trøffeljaktutflukter og restaurantbesøk for å oppleve den unike smaken av den hvite trøffelen, revet rå over eggerøre eller en enkel pastarett.
Portugal – Sjømathimmelen
Den sjarmerende kystbyen Peniche nord for Lisboa er kjent for sine utmerkede sjømatrestauranter. Her finner du det hjemmekoselige familiedrevne stedet Estelas, som har vunnet en rekke gastronomipriser. Historiske svart-hvitt-bilder av fisker pryder veggene, og nær inngangen er en fryser stappfull av fisk – så ferske at de nesten ser ut til å sprelle på isen sin. Kresne middagsgjester reiser fra fjern og nær for å få servert retter av blåskjell, blekksprut, snegler, sardiner og muslinger med hvitløk akkompagnert av fine lokale viner.
Tyskland – Blindtesten
For en unik matopplevelse i Berlin, reservér et bord på unsicht-Bar (www.unsicht-bar-berlin.de), som bokstavelig talt betyr “blind restaurant” eller “mørk restaurant”. Blinde eller svaksynte servitører leder deg gjennom den beksvarte spisestuen til bordet ditt og forklarer plassering av redskaper ved hjelp av en klokkeanalogi, (for eksempel er skjeene plassert ved 12-tiden), slik at du kan spise i mørket. Teorien bak konseptet er at ved frivillig å utelate synet ditt vil du kunne oppleve hvilket fantastisk arbeid dine andre sanser er i stand til å utføre.
Sverige – Historisk servering
Den Gyldene Freden (gyldenefreden.se), som ligger i hjertet av Stockholms gamleby, er en av Sveriges mest kjente historiske restauranter og har vært åpen kontinuerlig siden 1722. Stedet består av tre kjellerspisestuer på tre forskjellige nivåer, hver med sin egen atmosfære. Bygningen eies av Svenska Akademien og medlemmene spiser middag her hver torsdag kveld. Miljøet og atmosfæren matches av maten, hvor et utvalg av fantasifulle moderne retter blandes med tradisjonell svensk matlaging (husmanskost), inkludert klassikere som husets sild (assortert sild) og viltköttbullar med gräddsås och lingon (kjøttboller av vilt) med fløtesaus og tyttebær.
Nord-Irland – Edle dråper
Midt i de grønne åkrene på Nord-Irlands County Antrim-kyst nær den verdensberømte Giant’s Causeway, hvor vinden blåser og vannet er krystallklart, ligger en liten by som huser Old Bushmills (bushmills.eu) – det eldste lisensierte whiskydestilleriet i verden etablert i 1608. Ta en tur for å lære mer om whiskyfremstillings-prosessen – den som tar maltet bygg, maler det opp til en mos med vann og deretter destillerer det før det legges på fat for å modnes. Turen avsluttes med det beste – en smaksprøve i destilleribaren.
Skottland – Prøv en Smokie
Kystbyen Arbroath på Angus-kysten er hjemsted for en av Skottlands mest kjente regionale delikatesser: Arbroath Smokie. Den tradisjonelle metoden for å lage retten, og som fortsatt er i bruk i dag, går ut på å herde nyfanget hyse i salt, og deretter henge den parvis i en spesiell tønne med løv-ved for så å røykes i opptil en time. Ta en spasertur gjennom de gamle fiskerhyttene i “Fit o’ the Toon”-distriktet for å besøke de tradisjonelle produsentene, kjøpe en Smokie eller to, og nyte den unike smaken nede ved havnen.
Frankrike – Champagne, selvsagt
Rundt 100 kilometer nordøst for Paris ligger den historiske provinsen Champagne-Ardenne, mest kjent for sin produksjon av verdens mest berømte og bejublede musserende vin. Her kan du utforske Route Touristique du Champagne – 600 kilometer med skiltede veier som slynger seg gjennom de viktigste vindyrkingsområdene og de viktigste champagnesentrene i Épernay og Reims, hjem til kjente champagnehus som Moët & Chandon og Mercier, hvorav mange tilbyr informative turer og smaksprøver. Seks kilometer fra Épernay ligger den pittoreske landsbyen Hautvillers, hvor Dom Pérignon, kjellermester ved Benediktinerklosteret, bidro til utviklingen av champagne for århundrer siden. I de skogkledde åsene rundt Verzy ligger Le Perching Bar (perchinglife.com) – verdens første champagnebar i trærne.
Irland – Forfatternes hangout
Palace Bar (thepalacebardublin.com) ble etablert i 1823 og sies ofte å være det perfekte eksempelet på en tradisjonell Dublin-pub. Gå inn i det vakre lokalet med sine speil og trenisjer av viktoriansk mahogni, der mangt et historisk møte har funnet sted. Eller besøk bakrommet med det høye taket og det utsmykkede glassmaleriet, der den litterære gjengen pleide å samles. Forfatterne Flann O’Brien og Patrick Kavanagh var en gang stamgjester, og Palace Bar ble en av Dublins store litterære puber. Andre klassiske puber for en halvliter inkluderer O’Neill’s (www.oneillsdublin.com), Temple Bar (thetemplebarpub.com) og Mulligan’s, to minutters gange fra hovedveien til O’Connell Street (se egen sak om Dublin).
England – Ost på øverste hylle
Hvis du er en osteelsker og befinner deg i Nord-England, gå ikke glipp av Courtyard Dairy (thecourtyarddairy.co.uk) i Settle drevet av Andy Swinscoe, Årets ostehandler ved World Cheese Awards. Hans mantra er å velge ut og selge den beste osten som er tilgjengelig både lokalt og andre deler av Storbritannia og Frankrike, og dermed kjempe for de små, individuelle osteprodusentene. Ostene er tilført Andys magiske preg av spesiell aldring og modning, noe han har tilegnet seg ved å jobbe for noen av de mest kjente ostehandlerne i Frankrike og England.
Spania – Tapas-crawling
Det er en tirsdag kveld i Mallorcas hovedstad Palma, og å bli med lokalbefolkningen på en tapas-crawl ved å gå fra bar til bar er en utmerket måte å komme inn i øyas spise- og drikkekultur. Tapas kan være alt fra en enkel bolle med oliven eller tortilla española (potetomelett på brød) til mer sofistikerte tilbud som angulas (baby-ål på toast). Noen av barene på Palmas tapascrawl inkluderer Jamón & Jamón (som spesialiserer seg på gamle skinker), Tapas Club, Bar Boya, La Gran Taberna og Bar Cerveceria.
England – Sukker og krydder
Den pittoreske landsbyen Pateley Bridge i Yorkshire Dales er hjemsted for en unik butikk – den eldste godteributikken i England (oldestsweetshop.co.uk) og nå også i verden, etter å ha dukket opp i Guinness World Records. Innvendig er hyllene pakket med rad på rad med glasskrukker fulle av over 200 typer fargesterke konfekter, og på benkeplaten i tre er de tradisjonelle Avery-vektene som brukes til å måle søtsaker i papirposer.
– Det startet som en landhandel i 1827 som solgte varer som melk, brød, egg og søtsaker, og har vært i kontinuerlig drift siden den gang, sier konditoren Keith Tordoff.
Belgia – Sjokolade
Mayaene skal ha funnet den opp, men er det et land som er synonymt med sjokolade er det nettopp Belgia. Mange kjennere anser nasjonens spesialitet – bonbons eller praliner (sjokolade med kremet fyll) – for å være verdens beste. Rusler du rundt i hjertet av Brussel eller middelalderbyen Brugge kan du ikke unngå å legge merke til det magiske samspillet mellom romantiske historier, de mange sjokoladebutikkene og den rene håndverkskarakteren til den gamle og nye generasjonen sjokoladeprodusenter. Toppvalg av sjokoladebutikker inkluderer Wittamer og Mary Chocolatier (mary.be) i Brussel, og The Chocolate Line, Chocolatier of the Year 2023 (thechocolateline.be) og Chocolaterie Sukerbuyc (sukerbuyc.be) i Brugge.