Det er en flott vinterdag når vekkeklokken ringer 06:30, og på Gardermoen står Norwegian og venter for å ta oss til Svalbard. Nå skal vi nyte noen herlige kulinariske dager med god mat, som arrangeres av PopUp Norge, i tillegg flere utendørsopplevelser sammen med Svalbard Adventures. Dette skal bli gøy!
PopUp arrangeres hver uke fra slutten av januar, til 18. mars, så det er ikke for sent å ta turen til Svalbard.
Vinter på Svalbard – ikke bare snø og is!
Svalbard er som sagt ikke bare snø og is, det er også arrangementer på løpende bånd. Denne første uken i februar fylles byen også opp av Polar Jazz-entusiaster. Sidemannen på flyet oppover fortalte at dette var et årlig arrangement som har blitt en suksess. Han fortalte videre at det meste var utsolgt, men jeg er sterk i troen, så jeg skal nok få meg en billett. Ellers var flyet fullt av både nordmenn og utenlandske turister, som alle var fylt med forventninger til opplevelsene Svalbard og Longyearbyen har å by på!
Husk å planlegge ditt eget opphold slik at du får en herlig og innholdsrik langhelg på Svalbard. Om du vil ha litt hjelp, tilbyr Svalbard Adventures komplette pakketurer, som inneholder alt du sannsynligvis ønsker.Vi har booket oss inn på Polarfareren Hotell og er klare for første aktivitet på agendaen, en spennende middag på Gruvelageret. Gruvelageret ble kåret til byens beste restaurant i 2019, året før pandemien. Nå blir det spennende å se om de fortsatt klarer å holde seg helt på toppen.
I kveld skal vi kose oss i denne unike restauranten. Om du har lyst kan du lese litt om historien, bare klikk på linken under her.
Litt historie om Gruvelageret først
Gruvelageret ligger i Sverdrupbyen, en tidligere bydel i Longyearbyen, rett oppunder Longyearbreen. Det er nesten ingen hus der nå, men fra trettitallet og spesielt perioden etter andre verdenskrig var det en viktig bydel, som huset gruvearbeiderne som jobbet i gruven like ovenfor, gruve 1B.
Her fantes en kantine, brakkeboliger og familieboliger, og til og med en liten bar. Ut over på åttitallet var det behov for restaurering av de fleste husene, om de fortsatt skulle være beboelige. Etter at kalkylene var gjennomgått ble det i stedet avgjort å brenne denne bydelen ned i en kalkulert brannøvelse i 1985. Heldigvis ble en bygning stående igjen, og det var den gamle kantinen som i dag er nettopp Gruvelageret.
De sier selv: Vi er stolte over å ha restaurert Gruvelageret i Sverdrupbyen og har bygget det om til et unikt og nytt selskapslokale og restaurant. Lokalet har lang historikk og er tematisert med fokus på tidlig kullutvinning og gruvedrift på Svalbard. Kjøkkenet bærer preg av rustikk eleganse, og ekte, ærlig og arktisk mat er vår signatur.
Gruvelageret, unik arktisk matopplevelse
Tenk deg at du har vært på en opplevelsesrik tur med snøscooter eller hundeslede. Du får tid til å slappe av litt på hotellet før du tar turen opp til Gruvelageret, for å nyte en herlig stemning og atmosfære og ikke minst et herlig måltid mat og drikke.
Dette var mitt første besøk på denne restauranten som alle skryter av, så jeg må innrømme at forventningene var høye. De første forventningene bekreftes i det vi går ut av drosjen og ser inn gjennom et stort vindu. Her så det skikkelig hyggelig ut.
Vi blir mottatt av et smilende serveringspersonale og hovmesteren, med det kligende navnet Sebastian Bach. Du kan faktisk se på han, at han er stolt av det han skal presentere og servere oss. Det er jo alltid noe med nettopp velkomsten, den setter liksom tonen og det gjorde vår Bach.
Som aperitiff ble det servert Bio Vegan Asolo Prosecco med preg av pære, eple og sitrus. Velkomsten og aperitiff legger ofte listen i forhold til hva vi kan se frem til og dette må bare bli bra.
Så la oss «kaste» oss over maten som nå ble servert.
Svalbard-torsk, en matopplevelse av de sjeldne
Til forretten ble vi servert en Sancerre Comte Lafond de Ladoucette. Dette er en tørr Sauvignon Blanc fra Sancerre, Loire, Frankrike. Mineralsk, rund og kraftig i munnen med gode syrer og en lang ettersmak. Til denne herlige vinen var forretten en helt ny opplevelse. Vi hadde aldri tidligere blitt servert torsk på denne måten og med denne smaken. Vår Svalbard-torsk ble servert med kullgrillet hjertesalat, syltet jordskokk og beurre blanc, en smørsaus med flyvefiskkaviar. Wow, dette var en herlig opplevelse!
Rundt oss hygget de andre gjestene seg og det var tydelig at opplevelsen hadde startet, og forventningene gledet seg til resten av måltidet. Sebastian presenterte en flaske Philipp Kuhn Pinot Noir. Dette er en medium fyldig Pinot Noir fra Pfalz regionen i Tyskland. Vi fikk smake, og ganen møtte en elegant aroma av tørkede plommer, mandler, kirsebær samt sjokolade og lær. Eller for å si det på en enklere måte – den smakte fantastisk.
Hovedretten ble presentert av Sebastian som fortalte med glede at vi fikk en Pigwings, som er en del av svineknoken. Den ble servert med tradisjonell potetkrem, stekte rotgrønnsaker og en kimchi-basert saus, et nytt wow. Dette var så mørt og smakfullt at det var vanskelig å ikke la fornøyde «lyder» komme ut. Dette var bare nydelig. Sammen med vinvalget ble dette nesten bedre en forventningene. Wow! Praten går og stemningen er meget god. Det de også skal ha ros for er den tilpassede tiden mellom rettene, som gjorde at vi fikk tid til å nyte de smakene i fulle mon!
Så var det tid for dessert. Vi var spente på hva de ville trylle frem til å avslutte dette herlige måltidet. At det ble et terteskjell fylt med multe fluid gel, kardemomme og brunet smør is, creme anglaise med mandel og citronzest var er bra valg. Ikke for mye, ikke for lite, bare godt! Vinen ble den samme som vi ble servert som avec, altså en Sancerre Comte Lafond de Ladoucett!
Da er det bare å si tusen takk for et herlig måltid og så håper jeg at vår anbefaling av dette flotte spisestedet gir deg lyst til å prøve det ut selv. Når du forlater restauranten, kan det hende at du får den samme opplevelsen som oss.
Da går veien tilbake til Hotell Polfareren og en god natts søvn på de herlige madrassene du får her. God natt.
Snøscooter med Svalbard Adventures
Etter en herlig frokost på hotellet, er det klart for en ny dag med opplevelser. Yr forteller at det blir en flott vinterdag og da er det bare å glede seg til snøscooterkjøring sammen med dyktige guider fra Svalbard Adventures.
Når på året du er her oppe varierer opplevelsen din i forhold til lyset. Vi var her første uken i februar og da er det ganske så mørkt, men wow. Tenk deg all denne trolske naturen og så dukker fullmånen opp! Ja, den gjør alt enda vakrere.
Klokken har blitt ti og vi blir hentet på hotellet. Rundt klokken elleve var vi klare for avreise, etter en viktig informasjonsgjennomgang og utdeling av utstyr og klær. Husk, du må ha med førerkortet ditt for å kunne kjøre scooter.
Tips til vinterklær for snøscootertur på Spitsbergen
At det er litt kaldt skal du ikke tenke på, for du får utdelt alt utstyr du trenger utenpå. Det du selv må ta ansvar for er gode ullklær under. Selv hadde jeg gode ullsokker og satte på varmeputer utenpå og trakk en tynn ullsokk over. Da er du garantert varm på føttene. Jeg fikk utdelt støvler som var to nummer større enn normalt. Varmedressen, ja den er god og varm. Her hadde jeg en god stillongs, ulltrøye og en ulljakke. Blåser det mye kan kanskje en ekstra smart «wind-breaker» være god å ha. Ta på deg et par tynne ullvanter under vottene du får utdelt, da blir det ikke så kaldt om du må ta av deg vottene.
Du får utdelt ull-balaklava og hjelm på snøscooterturen. Hvis du skal på hundesledetur får du også varm vinterdress, støvler og lue, men jeg anbefaler deg å ta med en varm buff og votter. Husk alt med måte når du kler deg.
Om du ikke har kjørt scooter før vil du få en god introduksjon på snøscooterkjøring før turen starter og husk at alle sjåfører må ha gyldig førerkort. Svalbard Adventures anbefaler at gjester kjører egne snøscootere fordi det er enklere og sikrere. Noen velger å bestille turen som sjåfør med passasjer og det er selvsagt i orden. Hvis alle har gyldig førerkort, kan dere bytte på kjøringen.
Nå er vi klare og turen vår går fra Longyearbyen i variert terreng mot Elveneset, et utkikkspunkt i enden av De Geerdalen. Vi hadde flere stopp på veien for å skue utover Sassenfjorden, Tempelfjorden og Billefjorden. Vel fremme fikk vi en varm kopp drikke og litt kjeks. Nytt tips: Om du pakker med deg et par brødskiver og legger i en lomme, vil du nok ikke angre på det.
Det som er så spennende på disse snøscooterturene på Svalbard er opplevelsen av mørket, lyset og naturen. Du kan se på flotte bilder, men det å oppleve dette selv er bare fantastisk. Jeg vil nevne månen igjen, fordi den er med å gjøre opplevelsen til noe ekstra.
Dette vil jo ikke ta noen ende ta, som på neset der vi er omgitt av ville fjorder og fjellandskap. På den andre siden av fjorden kan vi skimte fjellet Templet, som har blitt kalt «verdens vakreste fjell» av lokale fangstmenn. Fjellet lyder navnet sitt. Linjene og formen på fjellet forteller oss om Svalbards klimahistorie og kan minne om et kolossalt tempel. Fjordarmene vi ser rundt oss er veiene til viktige historiske landområder for Svalbard.
Om du er heldig kan du utforske terrenget på Elveneset og kanskje besøke et frossent fossefall før du setter kursen mot Longyearbyen igjen. Jeg anbefaler absolutt denne og eller andre turer under Svalbardoppholdet ditt. God tur!
Takk for en fantastisk tur
Første forrett er, Sigarbörek som serveres med geitost fra Skjerdal Stølsysteri, og raudkålsalat og rukkola. Denne retten får besøk av en Vestland cider Ca N’Estruc Bi Muscat 2021, Catalonia, Spania.
Her kan du lese hele menyen og alle vinene
Første forrett er, Sigarbörek som serveres med geitost fra Skjerdal Stølsysteri, og raudkålsalat og rukkola. Denne retten får besøk av en Vestland cider Ca N’Estruc Bi Muscat 2021, Catalonia, Spania. Så kommer en rødbet-hummus, røykt makrell med tyrkisk granateplesaus. Dette serveres med Handverkcider med bær Mother Rock Wines Force Celeste Chenin Blanc 2021, Swartland, Sør-Afrika. En spennende Bruschetta med stekt aubergine, tomat og grønn paprika, som slår følge med en Vestland Rose Goianea Txakoli Uno, Baskerland, Spania. Som sagt rettene står i kø og nå får vi en flott røykelaks fra Menes servert på squash mücver og sellerirotkrem. Humlecider Hirschhof Westhofener Morstein Riesling, Rheinessen, Tyskland, passer umerket til denne retten.
Det er bra vi har små pauser mellom hver servering, for når de økologiske kjøttbollene fra Vikja med fløtesaus og ovnsbakte poteter kommer på bordet, må jeg smile. At kjøttboller kan smake så godt. Mmmmm! Til denne retten serveres en Charles Frey Pinot Noir Harmonie 2021, Alsace, fra Frankrike.
Det er første gangen jeg smaker tyrkisk durum, som er med marinert lammekjøtt fra Rendedal Gard, den blir servert med sumak og løksalat. Hva passer vel bedre enn en Sognefjord cider Casa Emma og eller Chianti Classico, Toscana, Italia. Jeg har gledet meg til kaffe og dessert og her kommer den. Det er en Fruktkake à la Ciderhuset, med multekrem og hermetiske plommer. Og som siste vin får vi en plomme-dessertvin og Ciderhusets kvite sjokolade sammen med en deilig Bjor cider.
Når vi har kost oss gjennom alle rettene inklusive dessert og kaffe er vi vel forskynte. Det har vært en sann opplevelse og nyte denne fantastiske menyen inne i Gruve 3, sammen med Gard og Tuba. Flott og anderledes konsept!Det er god stemning i lokalet og gjestene koser seg og flere blir sittende å prate, så bussen må vente på de siste gjestene. Etter nok en kveld er det bare og si tusen takk for mat og drikke, dette var en herlig opplevelse. Når vi forlater Gruve 3 møter vi polarnatten og Svalbards fantastiske mørke med stjerner og ren natur. Om du ser nøye kan du skimte norlyset som er på vei til å forsvinne. Så bærer det ned til hotell Polfareren og i morgen er det hundeslede som står på programmet.
Hundeslede med Svalbard Husky
Det er spennende å se hvilket vær vi får i dag, når vi skal ut og kose oss med hundene fra Svalbard Husky. Det er mulig at jeg gjentar meg selv, men dette gleder jeg meg skikkelig til. Først skal vi få møte nærmere 100 Alaska Huskyer, som alle bare ønsker å hilse på deg og få litt kos. Så er det jo slik at noen av dem, kanskje en, blir du litt ekstra opptatt av. Rasen som de benytter er veldig familievennlige og det er ingen grunn til å være engstelig, om du skulle være redd hunder.
Tilbake til hundene. Vi hadde en person med oss som var litt reservert ovenfor hunder, men etter litt garantier og råd om hvilken måte hun skulle møte hundene på, tok hun skrittet helt ut. Jeg må bare si det som det er. Det å se noen som er redd eller reservert for hunder bli glade og at de klarer å kose seg med dem, ja det er noe av det fineste jeg vet.
Nå ble starten på denne sledeturen enda bedre og den ble helt topp. En del av opplegget er at du skal selv være med å sette hundene i spannet og det gikk som smurt. Vi hadde gode hjelpere og fikk tips og råd, så noen minutter senere satt vi i sledene våre. Alle hadde fått på seg sine varmeplagg og utstyr.
Jeg gjentar alt jeg skrev ifm. scooterkjøringen og klær. Det samme gjelder her også. Husk å ta med varmesåle/innlegg.
Adventdalens majestetiske fjell
Da er vi klare og den vakre Svalbardnaturen omfavner oss. Vi er igjen kjempeheldige med været og når månen stikker frem bak et av de majestetiske fjellene i Adventdalen, blir det helt himmelsk. Adventdalens navn kommer fra adveture / eventyr! Og som sagt del ble et eventyr. Det er bare å glede seg til du også skal få oppleve dette eventyret på nært hold. Gled deg!
Når vi er tilbake på campen er hundene lykkelige, ruller seg i snøen og du ser på dem at de er fornøyde med dagen. Det er vi også.
Tusen takk for en flott opplevelse, her er det bare å booke tur.
Vi blir fraktet tilbake til hotellet og det er deilig å møte den herlige madrassen på hotell Polfareren, den er skikkelig god. I alle fall for min rygg. Før jeg kom så langt møtte jeg et engelsk par, Martin og Debbie, som nettopp hadde giftet seg her på Svalbard. Når jeg spurte hvorfor her, sier de; Det finnes vel ikke mange steder i verden som er vakrere en Svalbard. Her er det jo bare å ønske den lykke til og velkommen tilbake.
Alltid spennende aktiviteter på Svalbard!
Når du skal til Svalbard er det viktig at du også sjekker hvilke aktiviteter du har lyst til å være med på. Jeg snakker ikke da om naturopplevelser, men om alt det andre de har å tilby. For eksempel Polar Jazz som starter i kveld, altså torsdag første uken i februar.
I tillegg har de flere flotte tilbud utover året, så som Arctic Chamber Music Festival, Solfestuka, Spitsbergen Maraton, Oktoberfest og Smak Svalbard og Dark Season Blues for å nevne noen.
Polar Jazz
Jeg fikk med meg flere flotte konserter med bl.a. Silje Nergaard med Espen Berg, Gisle Børge Styves Orkester, Tora, Thomas Dybdahl, Tora, Pitsj og Thea Wang.
Jeg skal legge ut noen smakebiter på flere Facebook og Instagram profiler og grupper. «Her skulle vi ha vøri», skriver en av de som har fulgt med på bl.a. Facebook, ja hva venter du på, sier jeg.
Polfareren hotell, et lite matmekka!
Når du kommer hit og velger et sted og bo, kan du gjøre det enkelt å sjekke inn på Polfareren hotell. Fordelen er at du da bor på det hotellet som har best mat. Den skal jeg nyte den siste kvelden på Svalbard, for denne gangen.
Restauranten har flere ganger blitt anerkjent for sin mat og forventningene er høye, men klarer de å overgå Gruvelagret. Jeg gleder meg, igjen!
La oss bare legge en ting bak oss med en gang, det er to helt forskjellige lokaler, så er det sagt. Dette skal kun handle om maten. Nå har jeg bestemt meg for å gå litt ekstra i detalj på denne presentasjonen.
Menyen er basert på sesongens råvarer og de forteller at teamet har hentet inspirasjon fra norske og lokale råvarer. Kokkene er gode på moderne teknikker for å gi oss, både en hyggelig, men ikke minst en spennene matopplevelse. Uansett årstid er de kortreiste råvarene og den egenproduserte maten, nøkkelen til den gode smaksopplevelsen. Kjøkkenteamet samarbeider tett med lokale fangstmenn og høster tang, tare og sopp fra det vakre Svalbardlandskapet. Serveringspersonalet er to jenter i tyveårene, som begge elsker det norske klimaet og ikke minst Svalbardnaturen.
Siden jeg er tidlig ute, for å rekke den en av konsertene, har jeg restauranten nesten for meg selv. Jeg blir møtt av de to hyggelige og blide servitørene. De viser meg til bordet og serverer meg et glass A.D. Coutelas Cuvee, Champagne som aperitiff. Den er perfekt temperert og smaker helt nydelig.
Jeg får tid til å roe meg ned før den første forretten kommer. Det er torsk fra Svalbard med pepperrot og potetkrem, løyrom, noriflak og fritert purreløk.
Siden jeg hadde en fantastisk Svalbard-torsk for noen dager siden, trodde jeg at jeg ville sammenligne disse to opp mot hverandre, men nei. Siden det var to helt forskjellige tilberedelsesmetoder og garnityr, gikk ikke det, men bare konstatere at denne retten, også bare var helt fantastisk. Wow!
Vinen til den første forretten var den samme som aperitiffen, en fyldig og balansert Champagne, med smak av grønt eple, sitrus og mineraler med ett hint av vanil
Dette var faktisk bedre enn forventet. Når jeg satt der og nøt ettersmakene, tok jeg litt av brødet for å få med meg alt av smaker som var igjen. Det er noe med mat som kan nytes, det er som en symfoni. Jeg skal ikke overdrive, men den fisken, det krydderet, hvor skal dette ende?
Når jeg sitter og filosoferer kommer vin nummer to til den andre forretten. Dette er en Bogle Vineyards Chardonnay fra 2020. En halvtør hvitvin med medium fylde. Den har en noe overraskende smak av vanilje, pære, litt citrus, som faktisk smelter på tungen som smør. Dette blir spennende.
Retten presenteres, og jeg får spørsmål om jeg har smakt sel-tartar tidligere. Svaret er nei og forventningen øker ytterligere litt. Retten ser meget spennende ut, flott presentasjon. Så skal jeg smake tartar av ringsel fra Svalbard, med wasabikrem, friterte sobanudler, syltet gulbete og ponzuskum.
Jeg smaker på vinen, tar en liten bit med alle smakene og lar det vandre i munnen. Der kjente jeg wasabikremen, den stakk litt. Jeg tok en ny slurk av vinglasset og dukket ned i denne litt fremmede forretten, som bare ble bedre og bedre. Utrolig hva kortreist mat kan gi av nytelse, når kokken kan jobben sin.
Dette var noe for både øyne og gane, og tenkte på sist jeg benyttet det uttrykket. Det var når jeg skrev en artikkel fra Toscana. Ja, hvorfor ikke. Dette er jo minst like godt. Ny vinpresentasjon var på gang som skulle passe til en av mine favoritter, nemlig reinsdyr
Hovedretten var Svalbardrein, servert med en helt ny og veldig spennende sort hvitløk og sellerirotpuré, fondantpotet og demiglace. Det var en ytrefilet, med litt tyggemotstand, men utrolig godt.
Nå koser jeg meg, dette er en fulltreffer for min gane. Jeg ber om å få litt ekstra av denne rødvinen for å kunne la alle smakene falle på plass. Jeg sitter og tenker på hvor jeg skal spise neste gang for å finne noe som smaker like bra. Jeg hadde nesten glemt at det skulle komme dessert også. Jeg hadde nemlig fått et par på nabobordet, og de lurte på hvordan det smakte. Ja si det, hva skulle jeg si annet enn sannheten. Perfekt.
Det er jo slik at mat ofte smaker bedre i hyggelig selskap, men jeg hadde nok ikke klart å konsentrere meg så om maten som jeg gjorde. Uansett vi kom lett i gang med samtalen og ingen tvil om at desserten smakte helt nydelig, sammen med dette hyggelige paret som besøkte Svalbard for første gang.
Jeg fikk en brunostis med tyttebærgelé og krumkakekjeks. Is er jo alltid god og med en kopp kaffe og en Beerenauslese Exquisit, søt, frisk dessertvin ble det helt nydelig avslutning før jeg skulle på konsert på Polar Jazz med Silje Nergård.
Dette ble en fantastisk avslutning på fire dager her på Svalbard. Om du er i tvil er det bare en måte å finne ut om du angrer, det er å reise opp og oppleve selv. Det er ennå flere uker igjen av matfestivalen til PopUp Norge og alle de andre opplevelsene som bare venter på deg og eller dere.
Must see, must do! Bestill billett her – Norwegian når du skal til Svalbard.
God tur.
Du må gjerne kontakte meg om det er noe du lurer på.