Før du drar
* Å reise i høysesongen er vanligvis best for optimalt vær, men fordelene ved å ta en storbyferie utenom sesongen (hvis du kan) er mange: Lavere kostnader og mindre overfylte flyreiser, flere overnattingsmuligheter med bedre priser og kortere køer på museer og viktige attraksjoner.
* Når det gjelder overnattingsmuligheter, tenk lenger enn bare hotellrom. Vurdér å bruke nettsteder som Airbnb for en mer personlig og lokal byopplevelse. Du kan finne noen fantastiske steder (enten hos eieren eller selvforsynt), og det kan være mange bonuser som frokost pluss nyttige lokale tips og informasjon å hente fra eieren.
Lær deg mer om byene
* Undersøk dine valgte bydestinasjoner ved å surfe på nettet for gratis ting å se og gjøre. For eksempel er mange bymuseer og gallerier gratis, som Tate London, Berlins East Side Gallery og Reykjavik Museum of Photography.
* Reiseapper kan være bra, men guidebøker har fortsatt sin plass. Godt anbefalt er Lonely Planet, Rough Guides og DK Eyewitness Travel Topp 10 byguider, som er bærbare og inneholder et robust uttrekkbart kart og språkseksjon med nyttige fraser.
Reis lett
* Å reise lett er et nøkkeltips for en enklere storbyferie. Å bruke en liten lett bag eller ryggsekk som håndbagasje gjør det billigere og enklere ved innsjekking på flyplassen, og du unngår køen. Det er heller ingen venting på bagasje på den andre siden, og når du først kommer til byen blir det lettere å gå til og fra overnattingsstedet.
* Det fine med den korte storbyferien, spesielt hvis klimaet er varmt, er at du egentlig ikke trenger mye klær. Hvis du skal til Barcelona i juli, holder det gjerne med et par komfortable joggesko eller sandaler, noen t-skjorter, nødvendigheter til badet og jeansene eller shortsen du reiser i. Tenk også på flerbruksklær som for eksempel en lett vanntett/vindtett jakke og en langermet topp.
* Et utvalg av andre nyttige ting å pakke kan omfatte: 100 ml flasker (som kan fylles på forhånd med solkrem og sjampo), gode ørepropper, et reiseadapter for lading av enheter, en powerbank for mobiltelefonen, en separat veske eller lommebok (for den lokale valutaen), parlør, penn og notisblokk, vannflaske og en sammenbrettbar bag, slik at du kan legge igjen hovedvesken på overnattingsstedet ditt når du utforsker byen.
* Ta aldri med deg noe du ikke er villig til å miste, og la ting av sentimental verdi ligge hjemme. Legg også igjen kort du ikke trenger på destinasjonen, for eksempel førerkort, treningsmedlemskap og ekstra bankkort.
* Når det gjelder penger, er det alltid en god idé å ha med seg litt kontanter (i sedler med lav pålydende verdi), da det kan være et problem å prøve å betale for noe i en liten butikk med en 50-euroseddel, for eksempel.
I byen
* For å komme til overnattingsstedet ditt har mange flyplasser en egen buss- eller togtjeneste som tar deg til en sentrumsbuss eller togstasjon, hvor du enten kan gå til sengen din for natten eller ta lokal transport dit du skal.
* Det er alltid verdt å besøke turistinformasjonen på flyplassen, jernbanestasjonen eller i sentrum for å hente kart, nyttige brosjyrer, rutetider og annen informasjon. Her kan du også lære om eventuelle pengebesparende transportkort og bykort som kan være tilgjengelige.
* Bare det å utforske gatene i den valgte byen til fots er en tilfredsstillende opplevelse som ikke koster mer enn litt slitasje på skosålene. Enten du spaserer langs Amsterdams berømte kanaler, nyter flott utsikt fra Santa Barbara-slottet i Alicante eller utforsker Montmartre-distriktet i Paris – mange av de fineste byopplevelsene er gratis.
* Avhengig av hvor mye du vil få med deg, kan du kombinere to-i-ett ved å tilbringe en hel dag i byen og deretter ta en dagstur utenfor byen. Her er noen eksempler:
Reykjavik/Island: Dag 1 – Bysightseeing. Dag 2 – Besøk Blue Lagoon geotermiske spa 60 kilometer sør for Reykjavik.
Vilnius/Litauen: Dag 1 – Bysightseeing. Dag 2 – Besøk den tidligere litauiske hovedstaden Trakai (27 kilometer fra Vilnius) og eventyrslottet på toppen av en liten øy.
Madrid/Spania: Dag 1 – Bysightseeing. Dag 2 – Ta hurtigtoget til den gamle fjellandsbyen Segovia.
Bordeaux/Frankrike: Dag 1 – Bysightseeing. Dag 2 – Tog til kystbyen og de hvite strendene i Arcachon.
Firenze/Italia: Dag 1 – Bysightseeing. Dag 2 – Tog- og busskombinasjon til den lille byen Vinci, Leonardo da Vincis fødested og hjemsted til museet hans.
Spise og drikke
* Som en generell regel gir frokost og lunsj i de fleste europeiske byer mer for pengene enn kveldsmiddag på restauranter. Se gjerne etter all-inclusive lunsjspesialiteter som menú del día i Barcelona eller dagens lunsj i Stockholm.
* Enten det er en currywurst i Berlin, fish and chips i London eller nystekt sild (stekt strömming) i Stockholm, kan det å prøve lokal hurtigmat være et rimelig og velsmakende alternativ til et dyrere sittemåltid.
* Besøk bymarkedet og fyll opp med lokale råvarer som ost, brød, frukt og oliven, og oppsøk den nærmeste parken eller grøntområdet for en piknik og utsikt til folkelivet. Noen fantastiske markeder inkluderer Marché Bastille (Paris), Borough Market (London) og Albert Cuypmarkt i Amsterdam.
Andre tips
Enten det er å bestille en øl, spørre om regningen eller finne veibeskrivelse til nærmeste turistinformasjon på fransk, spansk eller svensk, vil det å lære noen nyttige ord på det lokale språket være med på å berike din storbyferieopplevelse.
Gjør det til en vane å prate med lokalbefolkningen og andre tilreisende og spørre dem hvilke steder, opplevelser og restauranter de anbefaler. Vær også spontan nok til å ta imot uplanlagte forslag på din neste europeiske storbyferie – de viser seg ofte å føre til de mest minneverdige opplevelsene.