Ikonisk arkitektur og tradisjonelle hytter
Eksepsjonelle bygninger i byene og eventyrhus på landsbygda er tidsvitner, og forteller en fengslende historie.
Et viktig vitne til det turbulente 1900-tallet er Villa Tugendhat, funksjonalismens perle, som du finner i Brno. Villaen er et unikt funksjonalistisk verk av den tyske arkitekten Ludwig Miese van der Rohe, og det er det eneste moderne arkitektoniske monumentet i Tsjekkia som er registrert på UNESCOs Verdensarvliste. Villaen ble bygget som en bryllupsgave til Greta Tugendhat på 1930-tallet. Imidlertid bodde familien der bare i åtte år, som jøder flyktet de fra den nazistiske okkupasjonen. I 1939 ble Villa Tugendhat overtatt av Gestapo, som senere ble erstattet med den Røde Hær på slutten av krigen. I 1992 valgte politikerne villaen som stedet der dokumentene om splittelsen av Tsjekkoslovakia ble signert.
En av de mest ikoniske bygningene i Nord-Böhmen og hele Tsjekkia er Ještedtårnet. Det ble designet av arkitekten Karel Hubácek og har den uvanlige formen av et roterende hyperboloid. Bygningen mottok Auguste Perret-prisen, den viktigste prisen som noen gang er tildelt en tsjekkisk arkitekt. Ješted-tårnet hadde spilt en viktig rolle under okkupasjonen i 1968. I noen dager ble det brukt som en TV-stasjon som sendte Havels fem taler, adressert til innbyggerne i Tsjekkoslovakia.
En fengslende historie om den viktigste figuren i landets økonomiske historie, Tomas Bata, kan sees på gaten i byen Zlín. Bata, hvis navn skinner i skobutikker over hele verden, bygde sitt skoimperium der. Han endret Zlins infrastruktur for å dekke kravene til en industriby med alt tilbehør. Alt er økonomisk, rasjonelt og funksjonelt: Villaer, arbeiderkolonier, offentlige bygninger, den første tsjekkiske skyskraperen og originale gatenumre. Zlín er et godt eksempel på hvordan man kobler skjønnhet og funksjonalitet, som ble verdsatt av arkitekten Le Corbusier.
Romantikk i den tradisjonelle hytta
Gammelt hus på landet, tømmerhus i skogen eller tømmerhytte i åsene – nest etter Sverige er Tsjekkia et av landene med det tetteste antallet hytter i Europa. 36 prosent av den tsjekkiske befolkningen eier fritidseiendom.
Interessen for hytter utviklet seg mest etter Andre verdenskrig. Reiser utenfor Tsjekkoslovakia var begrenset av det kommunistiske regimet, så de esteinnbyggerne fikk ingen andre valg enn å feriere i eget land. De begynte å bygge sine andre hjem i hus og hytter på landsbygda. Her måtte de improvisere, fordi det manglet byggematerialer. Men dyktige gjør-det-selv-folk var i stand til å bygge sine drømmehytter selv ut av en jernbanevogn eller et bryggeri-fat. I november 1989 fant grunnleggende politiske endringer sted og Tsjekkoslovakia åpnet seg for verden igjen. Etter de første årene med eufori og interesse for ferier i utlandet kom trenden med hytter tilbake.
Er du på jakt etter et eventyr? Å sove i høyet er en opplevelse du sent vil glemme! Midt i Giant Mountains i Nord-Böhmen er det en liten hytte som har en enorm høyfylt seng og et gjennomsiktig tak. Etter en enestående soveopplevelse med flott utsikt, kan du nyte frokosten på den nærliggende engen.
Tradisjonelt håndverk som erobret verden
Krystallproduksjon, glassperler og indigofarging av tekstiler har en tradisjon som strekker seg over mange århundrer i Tsjekkia.
Tsjekkisk krystall ble født for mer enn 400 år siden i en region som i dag kalles Crystal Valley og ligger i Nord-Böhmen. Den dag i dag finner du glassfabrikker her, hvorav noen dateres helt tilbake til 1500-tallet.
Crystal Valley ble etablert av glassfabrikken Preciosa fra Kamenický Šenov, hvis opprinnelse kan spores tilbake til 1724. Det er en av de eldste glassprodusentene i Sentral-Europa, og selv i dag utføres detmeste av arbeidet for hånd.
I dag er tsjekkiske glassprodusenter kjent for sin ekspertise, og arbeidet deres blir beundret over hele verden. For eksempel lages en krystallpokalfor vinneren av Tour de France i den tsjekkiske glassfabrikken Lasvit. De produserer også BRIT Awards og glasslysekroner for den ultramoderne Dubai Metro. Det tsjekkiske krystallglasset finner du også i samlingene til tennisstjernene Roger Federer, Novak Djokovic og Serena Williams, og ved kongelige hoff rundt om i Europa.
Unike glassornamenter på UNESCOs liste
I området nær Giant Mountains i landsbyen Poniklá lever en helt unik tradisjon, uten sidestykke noe sted i verden den dag i dag. Her produseres ornamenter av glassperler, og hemmeligheten bak produksjon i fabrikkene er bare kjent for en liten håndfull mennesker. På begynnelsen av 1900-tallet tjente mer enn 400 familier til livets opphold ved å lage glassperler i Poniklá og omegn. En dyktig glassperlemaker klarte å produsere opptil tre og et halvt tusen perler i forskjellige former. Perlene ble tidligere brukt i halskjeder, brosjer og hattenåler, samt øredobber og til å dekorere folke- og teaterdrakter.
Hvem var den første håndverkeren som tok en liten tråd, tredde glassperler på den og laget den første julepynten? Det får vi aldri vite… Men det er mer enn hundre år siden glassperler ble tredd på snorer, formet for å lage stjerner, figurer eller fargerike og glitrende dyr. Produksjonen har foregått i Poniklá helt frem til i dag på samme måte som for lenge siden, i de klassiske mønstrene – hovedsakelig julestjerner og snøflak. Produksjonsprosessen og produksjonen i seg selv er unik i en slik grad at glassperleornamentene i landsbyen Poniklá ble skrevet inn på UNESCOs liste over immateriell kulturarv i 2020.
Indigo-farging av tekstiler presentert under OL i Tokyo
Indigo-farging av tekstiler er et eksempel på håndverk og folkekunst som slo rot i fem sentraleuropeiske land til tross for deres forskjellige språk og kulturer. Metoden har blitt brukt siden 1700-tallet, og noen treblokker er nesten 300 år gamle, brukt av syvende generasjon skrivere. I 2018 ble motstandsblokkutskrift og indigo-fargemetoder skrevet inn på listen over immateriell kulturarv av UNESCO. Videre ble indigofarging av tekstiler brukt til de tsjekkiske landslagsutøverne ved OL i Tokyo 2021.
Tradisjonelt spa innskrevet på UNESCOs liste
Spabehandling i Tsjekkia har en lang tradisjon med rykte som en av de beste i verden.
Tsjekkia kan trygt kreve supermaktstatus når det gjelder spa, takket være århundrer med å utnytte naturressurser lokalt, pleie av høy kvalitet, revolusjonerende medisinske teknikker og den fantastiske atmosfæren i elegante tsjekkiske kurbyer. På 1800-tallet snakket man om “å ta en kur” i Böhmen i Europas fasjonable salonger. På den tiden samlet de mest berømte personlighetene seg i de tsjekkiske spaene; de inkluderte Goethe, Chopin, Metternich, Twain, Kong Edward VII av England og den russiske tsaren Peter den store.
En trio av byer i regionen Vest-Böhmen skaper et spa-triangel med en uovertru en kvalitet. Karlovy Vary, Františkovy Lázne og Mariánské Lázne har nylig blitt innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Den største og mest kjente byen, Karlovy Vary, er helt unik i antall helbredende varme kilder i verden. Dagens Karlovy Vary er en kosmopolitisk, stilig by med en unik atmosfære – bare her kan du se en geysir med varmt mineralvann, kalt Vrídlo, som fosser opp til en høyde på 12 meter. Ta den legendariske spa-koppen og følg en mineralkildesti gjennom elegante søyleganger og eksklusive spa-bygninger. Eller du kan gå i fotsporene til Daniel Craig, som spilte inn James Bond- filmen Casino Royal her.
I likhet med Karlovy Vary har Mariánské Lázne vært og fortsetter å være et populært reisemål for europeiske monarker, adelsmenn, statsmenn og politikere, kjente forfattere, komponister og vitenskapsmenn. Byen full av vakre parker er et perfekt eksempel på modellen for en spaby: Arkitekturen er ikke blitt forstyrret av senere byggeutvikling, så du får følelsen av at du har gått tilbake i tid til den klassisistiske. perioden på begynnelsen av 1800-tallet. I sentrum for spa-livet er en nybarokk jugendstil støpejernsbygning med rik dekorativ ornamentikk, og flere kilder. I spissen står en syngende fontene, hvor spektakulære lyse ekter akkompagnerer musikken hver kveld.
Velvære – et nytt syn på tradisjonell eleganse
Legg hverdagens mas og kjas bak deg og lad opp batteriene på tsjekkiske velværesteder. I de fantastiske omgivelsene til velværehoteller, prangende slott og landlige gårder kan du gjenopprette appetitten på livet. Prøv ayurveda-helgen i Sv. Katerina Resort eller nyt massasje i det øko femstjerners Chateau Mcely.
Tradisjonell gastronomi ogdens moderne vri
Legg ut på leting etter de mange smakene og aromaene av regionale matvarer, hvis tradisjon ofte går så langt tilbake som til Middelalderen!
Tsjekkisk mat, enten den er tradisjonell eller moderne, har mange påvirkninger. Tradisjonelle retter som gulasj, mørbrad med dumplings eller andestek med kål har sine røtter langt utenfor de tsjekkiske grensene.
Men du finner også spesialiteter som ikke finnes andre steder enn i Tsjekkia. For eksempel er tvaružky, en spesiell modnet, fettfattig og svært aromatisk moden ost, laget i byen Loštice i nærheten av Olomouc. Hvis reisen tar deg til byen Pardubice, må du ikke gå glipp av perník – søte pepperkaker som har blitt produsert der i flere århundrer. Eller la smaksløkene føre deg til byen Štramberk for å smake på den aromatiske krydderdeigen som heter Štramberk-ører.
I dag er de tradisjonelle ingrediensene og oppskriftene inspirasjonskilde for mange restauranter. La Degustation Bohéme Bourgeoise i Praha ble omtalt i Michelinguideen for sin eksepsjonelle tsjekkiske tradisjonelle mat med moderne vri.
Kafétradisjoner i Praha
Praha-kaféenes gullalder var på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, da det å bli sett på et av de elegante kaffehusene rett og slett var en sosial nødvendighet. Omgitt av duften av god ka e og skyer av sigarettrøyk ville du møte datidens ledende forfattere, journalister, kunstnere og intellektuelle, som ivrig diskuterte politikk eller kunst. En tradisjon med kaféer i Praha knyttet til den inspirerende atmosfæren og velvalgte gjester er fortsatt i live den dag i dag.
Et av de mest kjente stedene er Café Louvre, som var en favorittkafé for Albert Einstein og Franz Kafka. Et annet symbol er Café Slavia, hvor du kan finne Vaclav Havels bord. Unike øyeblikk kan du oppleve i Grand Café Oriental, den eneste kubistiske kafeen i verden. Mens du drikker ka e og nyter en godbit kan du beundre de kubistiske lysekronene, lyktene, benkene og til og med skjeene.
Men Praha lever ikke bare gjennom sin historie. Som en moderne og levende storby byr den også på trendy kaféer designet i lekker stil.
Verdensberømt øl og ukjent vinproduksjon
Når du snakker om vin, er kanskje ikke Tsjekkia det første landet du tenker på. Men det er ganske synd. Vindyrking og -produksjon har nemlig en århundrer gammel tradisjon her. I de siste tiårene har tsjekkiske og moraviske vinprodusenter videreført gamle tradisjoner, og viner produsert i Tsjekkia serveres i selv de mest berømte Michelin-restaurantene i hovedsteder rundt om. De este vingårdene nnes i Sør -Moravia. Du kan også finne vingårder som ligger i Praha, eller like utenfor Praha i byene Melník og Litomerice.
På den annen side er øl og Tsjekkia nesten synonymt! Det er mer enn 500 bryggerier her – noen i stor skala, som eksporterer øl over hele verden, andre små, med sterke familietradisjoner og en variert meny.
Tradisjonen med ølbrygging og dyrking av humle går tilbake til Middelalderen. Fram til i dag har humlen til Žatec (Saaz) hatt en uerstattelig posisjon, spesielt for produksjon av øl av ne merkevarer over hele verden. Og selvfølgelig ble verdens første lyse pilsner, Pilsner Urquell, brygget i byen Pilsen i 1842, og produseres der fremdeles i dag.
Du kan lære hvordan du tapper øl på den riktig måten direkte fra verdensmesteren i tapping, Lukáš Svoboda, i Prahas Lokál U Bílé kuželky.
Det er flere forskjellige metoder du kan bruke! Metoder for øltapping og hvordan du utfører dem er også forklart i Prazdrojbryggeriet i Plzen, hvor en erfaren tapper vil lære deg hvordan du gjør det på riktig måte. I tillegg til et serti kat på bestått kurs, vil du også få et ølkrus med navnet ditt på.
Aktiv ferie
Tsjekkiske turiststier er et fenomen uten sidestykke i verden.
Hvis du noen gang har reist til de tsjekkiske fjellene, har du sannsynligvis funnet ut at hele området bokstavelig talt er prikket med turstier. Merking. Farger. Skilt. Tsjekkiske turistmarkeringer er enkle, gjennomtenkte og over 130 år gamle. I 1888 ble den tsjekkiske turistklubben stiftet, og den planla ruter over landsbygda. I dag nnes det totalt rundt 43 000 kilometer med turstier rundt om i Tsjekkia!
Takket være den tsjekkiske turistklubben er stiene godt merket, vedlikeholdes og oppdateres regelmessig. Rundt 400–500 kilometer nye stier blir lagt til årlig, og 200 til 300 kilometer blir fjernet av forskjellige årsaker. Systemet inkluderer også ridestier for ryttere, og naturstier. Tsjekkiske markeringer er enkle. De har flere grunnleggende farger: Lange eller bratte løyper er merket med rødt, og er de mest krevende. Blå markeringer angir store stier, grønt brukes til lokale stier, og gult guider deg til snarveier, veikryss og kortere ruter.
Fra vest til øst, gjennom vingårder og langs elver
Du kan bruke dager og uker på å gå tur langs turiststiene i Tsjekkia. Den beste måten å utforske det sjarmerende landskapet i tsjekkiske fjell, dype daler og til og med de dypere skogene er å prøve en ny langdistansesti, Via Czechia, som forbinder de østligste og vestligste punktene i Tsjekkia. Det er en nordlig og sørlig vei, hvor hyggelige ca 2 000 kilometer venter på deg på de øde fjelltoppene, for veien går omtrent rundt landegrensene og over toppene av alle grensefjell.
I Sør-Böhmen kan du prøve stien langs Lužnice-elven, som er på listen over de beste stiene i Europa – Leading Quality Trails Best of Europe. Stien er 55 kilometer lang og går gjennom et vakkert elvelandskap, gjennom daler og over enger, forbi gamle møller, og den krysser mange historiske byer. En annen perle i Sør-Böhmen er Gold Digger’s Path-stien, som fører rundt byen Sušice. Du vil følge i fotsporene til middelalderens gullgruvedrift og gå den langs vakre 17 kilometer lange foten av Šumava-fjellene.
Elsker du vin? Mezi Vinicemi natursti (Between the Vineyards) nær byen Velké Bílovice i Sør-Moravia vil ta deg gjennom vinproduksjonen og vindyrkingstradisjonen, samtidig som den gjør deg kjent med den nåværende livsstilen til vinprodusentene.
Tradisjonelle arrangementer året rundt
Tsjekkia er et land med levende arv, med forskjellige tradisjonelle hendelser som skjer gjennom året.
Shrovetide-prosesjon
Hvert år, på de dagene når vinteren sakte gir etter for våren, overgis en stille morgen i landsbyene i Hlinecko (Øst-Böhmen) til de ville maskene, musikerne og danserne.
Shrovetide-prosesjon er en tradisjonell tsjekkisk feiring av Mardi Gras som nner sted den første helgen før fasten. I henhold til en tradisjon som går tusen år tilbake, bør alle spise rikere, fet mat for å bygge opp styrken til de førti dagene med rituell faste som slutter i påsken. De eldste opptegnelsene om festligheter i Böhmen og Moravia kommer fra Middelalderen, men disse skikkene oppsto faktisk i hedensk tid. Du kommer til å elske den rørende atmosfæren i den ere hundre år gamle Shrovetide-prosesjonen (Masopust), som med rette er inkludert på UNESCOs Verdensarvliste.
Påske
Påsken betyr at våren har kommet. I tillegg til de malte påskeeggene er osierpinnen, en pisk flettet fra friske pilegrener og prydet med bånd, et tsjekkisk påskesymbol. Påskedag går gutter og menn rundt og synger, og symbolsk pisker jenter og kvinner med flettet osierpinner. Ifølge folketradisjoner skal piskingen gi kvinnene skjønnhet og friskhet gjennom året. I noen regioner beholder de også den såkalte skrammel-skikken.
Kongenes ritt
I mai kan du oppleve en fenomenal moravisk feiring, Ride of the Kings (Kongenes ritt), som er inkludert på UNESCOs Verdensarvliste. Tradisjonen med Ride of the Kings er innhyllet i mange legender. I følge den mest kjente av disse flyktet den ungarske kongen Matthew Corvin fra Tsjekkia. For ikke å bli gjenkjent og fanget kledde han seg i kvinneklær, tilslørte ansiktet med bånd og holdt en rose i munnen. Den moderne kongen er en ung gutt med en rose i munnen og bånd rundt hodet. Han rir inn i landsbyen på en hvit hest og får fortsette dansen for å høste gunst og motta en gave fra tilskuerne. Hele landsbyen er fanget opp i virvelenes hendelser, hvor du kan beundre de frodige folkedraktene som går fra generasjon til generasjon.
Vinhøst
Tidlig høst er sannsynligvis favoritt-tiden på året både for vinelskere og vinprodusenter. Druehøsting er sesongens høydepunkt. I vinproduserende områder blir denne hendelsen ofte ledsaget av glade tider med historiefortelling, konserter og markeder. Besøkende kan smake på vanlig vin så vel som ung vin – burcák. Denne spesialiteten, som etter tsjekkisk lov bare kan lages av druer dyrket i Tsjekkia og kan selges bare fra 1. august til 30. november, er delvis gjæret druesaft med riktig forhold mellom alkohol og sukker. Men pass på! Burcák er veldig fristende, og etter ett glass vil du ha et til.
St. Martin-dagen
Høytiden til St. Martin er tiden på året da høsten sakte går over til vinteren. Tradisjonen 11. november er å steke en maisfôret gås, og den første flasken ung vin åpnes nøyaktig klokken 11:11. St. Martins viner er friske og unge fordi de bare har gjæret i noen uker. De er vanligvis lett musserende og har et lavere alkoholinnhold. Feiringen har sitt utspring i den gang oppdrettsåret ble avsluttet på St. Martindagen – bønder betalte sine arbeidere, og det var derfor det var en tid med lykke og overflod.
Advent og jul
Julepetiden er knyttet til mange folkeskikker og tradisjoner. Advent er tiden på året som er knyttet til skikker som å bake kaker, henge misteltein over døren og kysse for lykke under den, tenne lys i skallene til valnøtter og bygge julekrybber. En veldig populær tradisjon er feiringen av Nikolausdagen den 5. desember. Dette er dagen da St. Nicholas, en engel og en djevel, besøker husholdninger om kvelden. St. Nicholas belønner barn som har vært hyggelige, og djevelen straffer de som har vært slemme.
Julen i Tsjekkia starter 24. desember, julaften. Det er en over od av sagn og tradisjoner knyttet til denne dagen, hovedsakelig fordi folk pleide å tenke på denne dagen som full av magi og ritualer. Mens de fleste i dag ikke følger fasten hele dagen før middag, slik at de kan se en gyllen gris som representerer rikdom, er andre skikker fremdeles levende – for eksempel å pynte et juletre, synge julesanger eller gå til kirken for midnattsmesse.