Vi hadde tenkt oss et transit-opphold – et startpunkt for en reise videre opp gjennom Baskia til Biscayabukta helt nord i Spania. Det skulle være én overnatting i Madrid, med leiebil booket neste morgen for ferden nordover. Så hva gikk galt?
For å si det som det er: Madrid kom i veien. Vi rekker ikke engang frem fra flyplassen til hotellet før i simpelthen bare må sette oss på en utecafé på et av byens mange vakre torg for å nyte folkelivet. Og hvilket folkeliv! Hjemme har høsten allerede skrelt bort siste rest av sommer, men her – i Spanias hovedstad – viser gradestokken 25 varme i skyggen. Visstnok uvanlig sommerlig på denne årstiden selv for Madrid, men hvem bryr seg? I alle fall ikke byens egne borgere, som tar for seg av byens mange tilbud med begge hender.
Ingen turistfelle
I Madrid er det nemlig byens egne borgere som dominerer i gatelivet, på muséer og gallerier, i parker og i barer og restauranter. Kun unntaksvis hører vi andre språk enn spansk, og de langt de fleste av de turistene vi støter på er tilreisende fra andre steder i Spania.
Dette er med på å gjøre Madrid til en genuint spansk by – en by der tradisjonene holdes ved like for spanjolenes egen skyld, og ikke for å skape kulisser for turistene. Den spanske hovedstaden er dermed så langt unna en turistfelle som det er mulig å komme i et land som så til de grader er preget av turisme.
Likevel, og kanskje nettopp derfor, bør Madrid være et åpenbart førstevalg for deg som ønsker å oppleve Spania på sitt aller flotteste og mest tiltalende.
Tilbake til vårt bord på fortauscaféen:
– Når var det du sa vi hadde booket den leiebilen? vil mitt reisefølge vite.
Der og da skjønner vi at vi har begått en fryktelig bommert. Én stakkars ettermiddag og kveld i Madrid er åpenbart for lite – vi er som unger på utsiden av en godtebutikk, og vil bare innenfor for å meske oss med godsakene. Mae West skal engang ha sagt: “Jeg unngår som regel fristelser – med mindre jeg ikke kan motstå dem.”
Vi betaler for to glass vin, griper koffertene og sjekker inn på hotellet. Ikke for én natt – men for fire.
Åndelig føde
Neste morgen skinner solen fremdeles fra skyfri himmel. Vi befinner oss i en by som ikke bare er blant Europas vakreste, men som også inneholder noen av vår verdensdels flotteste kunstmuséer. Følgelig setter vi av vår første “bonusdag” i Madrid til besøk i tre av de mest kjente: Museo del Prado, Museo Reina Sofia og Museo Thyssen-Bornemisza.
Vi begynner øverst på stigen, men oppdager raskt at køen for inngang til Prado-museet strekker seg rundt hjørnet av den gigantiske museet og flere hundre meter nedover den tilstøtende alléen. Slukøret gir vi opp etter 10 minutters stillestående kø-tilværelse, og setter i stedet kursen for Reina Sofia. Her er køen langt mindre, og allerede etter få minutter er vi fremme ved billettskranken – hvor vi oppdager at vi her kan kjøpe billetter til alle de tre muséene under ett, og dermed galant gå forbi hele køen ved Prado. Et smart tips for deg som er ute i samme ærende, altså. (Du kan selvsagt også forhåndsbooke billetter på nettet, og unngå køen på den måten også.)
Det flotte og forholdsvis nybygde (1992) Reina Sofia imponerer, kanskje særlig på grunn av sin Picasso-samling. Her finner du da også Picassos enorme mesterverk “Guernica”, med motiv fra den spanske borgerkrigen – alene verd besøker i Reina Sofia. Her er du i modernisme-himmelen, i et kunstmuseum som viser verk fra 1900 og fremover. Vi tilbringer et par timer her, før vi benytter vår “VIP-passasje” til Prado og sklir forbi køen inn på det verdenskjente muséet som huser noen av verdens mest kjente kunstverk.
Prado har Spanias største samling av de gamle spanske mestere som Goya, Velázquez og el Greco, som i seg selv er grunn god nok til å holde ut i køen for å komme inn (eller kjøpe samlebillett i Reina Sofia, og styre klar av køen). I tillegg finner du her en av de største samlingene av italienske klassikere utenfor Italia, og hele 90 malerier av Antwerpens store sønn Rubens – som langt overgår det vi fant i Antwerpen da vi besøkte byen for noen måneder siden…
Dagen avslutter vi i Museo Thyssen-Bornemisza, hvor du i tillegg til spennende samtidskunst også finner verker av Jan van Eyck, Tizian, Rubens, Rembrandt, Vincent van Gogh, Monet og Picasso – alt sammen et resultat av Thyssen-familiens kunstinteresse over to generasjoner.
De tre museene ligger sentralt plassert i Madrid sentrum, med gåavstand seg imellom. Sett av en dag til kulturelt påfyll under ditt besøk, uansett grad av kunstinteresse!
Føde for magen
Bare så det er nevnt: Vi er ingen kultur-etere i elitedivisjonen, verken mitt reisefølge eller jeg. Mellom hvert museumsbesøk legger vi derfor inn rikelig med tid for fortauscaféer og livsnyteri av det mer bedagelige slaget – Madrid innbyr til det.
Byen innbyr også til en matopplevelse av de sjeldne. I strøket Ibiza ved byparken el Retiro finner du de fleste av Madrids beste tapasbarer tett samlet – her er det stort sett 20 meter mellom hvert sted. Tapasbarene fungerer ikke som vanlige restauranter; her bestiller du et glass øl, vin eller alkoholfritt, og får en tapas på kjøpet. De ulike stedene har gjerne sine respektive spesialiteter, så det er absolutt å anbefale å prøve ut flere enn én tapasbar i løpet av kvelden.
“Tapa” betyr “dekke” eller “lokk”. Det skal visstnok ha vært ingen ringere enn Kong Alfonso 13. som skapte retten. Ifølge historien skal han ha drukket sin vin utendørs, langs landeveien – som dengang selvsagt ikke var asfaltert. Vinden virvlet opp støv fra veien, som la seg oppi glasset hans. For å holde vinen fri for støv var det noen som fant på å legge en skinkeskive over glasset som lokk. Kongen spiste skinken, og syntes den smakte utmerket i kombinasjon med vinen. Og fordi det nettopp var kongen som gjorde dette, spredte fenomenet seg raskt – og til alt hell også hit til Ibiza i Madrid.
Vi er både sultne og tørste, og jobber oss lykkelige gjennom den ene tapasbaren etter den andre mens vi sender varme tanker til den gamle spanskekongen.
Tapas er spennende, gøy og smakfullt. Et besøk i Ibiza en fløyelsmyk aften i Madrid gir deg også en bonus du ikke bør gå glipp av: En utmerket anledning til å komme i kontakt med byens egne borgere. For i likhet med byen de lever i, er de en opplevelse du aldri kommer til å glemme.
Våre to siste bonusdager i Madrid bruker vi til å vandre langs brede avenyer, mellom bygninger som nesten uten unntak fremstår som arkitektoniske perler. Vi rusler gjennom den vakre byparken el Retiro, som yrer av liv i det vakre og varme vårværet. Og selv så mye vi ser frem til å komme til vårt egentlige reisemål, matparadiset San Sebastian i nord, er det med tungt hjerte vi forlater det vidunderlige Madrid.
Men vi kommer tilbake. For byen er som en tapa: Har du først smakt én, vil du bare ha mer.
5 ting å gjøre i Madrid
Besøk kunstmuséene
I Madrid finner du tre praktfulle kunstmuséer: Museo del Prado, Museo Reina Sofia og Museo Thyssen-Bornemisza. Prado er det største og mest kjente, med mesterverk fra alle tidsepoker – inkludert de tre store spanske: Goya, Velázquez og el Greco. I Reina Sofia henger Picassos mest kjente verk, Guernica, mens Thyssen-Bornemisza viser Thyssen-familiens flotte samlinger gjennom to generasjoner. Kjøp samlebillett på nettet, eller også i Reina Sofia eller Thyssen-Bornemisza for å slippe køen inn til Prado.
Ta en tapasrunde
Ved siden av paella er tapas noe av det “spanskeste” du kan spise. I strøket Ibiza ligger tapasbarene tett i tett, og lar deg kombinere en morsom og spennende matopplevelse med en utmerket anledning til å komme i kontakt med lokalbefolkningen.
En søndag i parken
El Retiro er den vakre parken sentralt beliggende i Madrid, rett i nærheten av Prado. Her yrer det av liv en helgedag – du kan leie en robåt for en romantisk tur på den lille innsjøen, nyte en is på en parkbenk foran storslagne monumenter eller også besøke det fantastiske Palacio de Cristal – Krystallpalasset.
For fotballnerder
Det er Real Madrid, det er fotball og det er Santiago Bernabéu – Real Madris legendariske hjemmebane. Har du ikke billetter til kamp, er en meget innholdsrik rundtur på stadion en god erstatning. Rundturen omfatter også et imponerende museum, og ikke minst et besøk i den luksuriøse garderoben til stjernene i et av verdens beste fotballag.
Verdens eldste fungerende restaurant
Vel, det påstås i alle fall av byens egne innbyggere. Sikkert er det i alle fall at Botin har vært drevet uavbrutt som restaurant siden 1725, og selv om dette kanskje er en av Madrids få virkelige turistfeller, er restauranten vel verdt et besøk. Flamencomusikk og pattegris i rustikke omgivelser er uansett ikke feil.
Madrid fakta
Turistinfo
Madrid har lenge vært en neglisjert destinasjon for nordmenn, med årlige besøkstall milevis unna andre spanske storbyer som Barcelona og Malaga. Nå ser vi imidlertid en trend der stadig flere søker seg til fantastiske Madrid, selvsagt godt hjulpet av Norwegians direkterute.
www.esmadrid.com/en
Komme seg dit
Norwegian flyr direkte fra Norge – men sjekk oppdatering etter coronapandemien.
www.norwegian.no
Bo bra
Et godt tips er å velge et hotell fra Petit Palace-kjeden. Dette er boutique-hoteller med flott firestjerners og moderne standard – gjerne i vakre gamle bygninger, alle sentralt beliggende i Madrid. Vi valgte Petit Palace Santa Bárbara, hvor torget rett ved inngangsdøren yrer av folkeliv.
www.petitpalacesantabarbara.com
Om du virkelig skal slå på stortromma og bo på et av byens beste hoteller, er Hotel Urban et godt valg. Bedre og mer sentralt enn dette bor du ikke i Madrid – om du tar deg råd til litt ekstra luksus.
www.derbyhotels.com
Spis godt
Unn deg en tapasrunde i strøket Ibiza for en herlig kombinasjon av matopplevelser og folkeliv. Byens egne innbyggere stikker gjerne innom en tapasbar på vei hjem fra jobben. Hvorfor ikke gjøre som dem?
En morsom matopplevelse får du også på Botin, som påstås å være verdens eldste restaurant i uavbrutt drift frem til i dag. Bestill pattegrisen – den er nydelig!
www.botin.es