Inspirert av de gamle Skagenmalerne!
Det er det ikke bare Legoland, sol og varme som trekker turister til Danmark, men historiene om de gamle malere, som forelsket seg i Danmarks nordligst by, – Skagen!
Ja slik er det også med noen av oss andre også. Har du først vært i Skagen en gang, har du alltid lyst på en tur tilbake. Skagen er faktisk et svært hyggelig sted å være! Her kan du bare slappe helt av og kose deg, rusle litt rundt og ikke gjøre noen ting. Har du lyst til å gå lange turer, ligger det masse flotte områder å nyte langs Skagens strender. Det kan være ennå mer spennende og velge en tur om kvelden og oppleve solnedgangen på vestkysten eller det herlige blålyset på østsiden.
Enten det er sommer eller vinter vil du garantert finne roen når du rusler en tur i disse omgivelsene.
Er sykkelen din favoritt, ja da er alt klart, for tusenvis av sykler står og venter. Det er vel ingen steder hvor det er flere sykkelveier enn i Danmark og Skagen er intet unntak! Om du er en morgenfugl vil du også kunne oppleve helt spesielle stemninger om du legger turen opp på Grenen.
For deg som ikke kjenner Skagen, er Skagen en liten by med ca 8000 innbyggere, som for det meste lever av sin fiskerihavn og de tusenvis av turister som valfarter hit.
Hele sommeren er turisthavnen full av båter, primært fra Danmark, Sverige og Norge. De aller fleste turistene besøker Skagens odde, eller Grenen som er den store sandtungen som skiller Skagerak fra Kattegat.
Grenen er som sagt dannet av sand som er transportert nordover av vinden langs hele Jyllands vestkyst. Odden vokser gjennomsnittlig med ca.10 meter i året, i en nordøstlig retning mot Sverige.
Om du skulle være her i høysesongen er et tips å la bilen stå og heller benytte sykkel eller buss når du skal opp til Grenen. Om ikke kan du ende med å måtte snu og kjøre flere km tilbake for å få parkert.
Du har to valg for å komme helt ut på Grenen, Sjøormen en liten «buss» eller bare ta bena fatt. Det mange gjør er at de tar bussen en vei, selv om du må betale for t/r.
Når først du er på Grenen og ønsker deg litt ekstra oversikt, er Det Grå Fyr, som det kalles, en mulighet. Skagen fyr er nemlig Danmarks nest høyeste fyrtårn og er bygget så tidlig som i1856.
Det sier seg vel selv at Skagen har et blomstrende uteliv, med en rekke restauranter, barer og vertshus, siden det er turister de lever av.
Selv om du ikke finner noen skikkelige gourmet restauranter her, er det mange kokker som konkurrerer om å servere deg den beste maten. Søker du noe klassisk og ekte dansk, er smørbrødene på bl.a. Brøndums Hotell noe du må prioritere. Du kan nesten ikke ha vært i Skagen uten å ha opplevd dette hotellet.
Hotellet ble bygget rundt 1850 og ble fort et sted hvor «skagenmalerne» gladelig frekventerte.
Jeg anbefaler at du forhåndsbestiller bord her så du kan få en plass inne i den gamle bak haven. Der kan du drømme deg tilbake til 1880årene og nyte somenkunstner. Ta deg også litt ekstra tid og stikk hodet inn i alle spisesalene, for der finner du en rekke av Skagenmalernes verker.
En annen ting du også må få med deg er et besøk hos en ekte dansk baker. Ikke tenk på sukkeret og alle kalloriene, men la denne turen bli en nytelse, for kommer du først innenfor dørene bugner det av søte fristelser.
En annen ting som er unikt i Skagen er fargen på mange av husene . Med sin spesielle «skagengule» farge og med sine karakteristisk hvite kanter på taksteinene, setter de preg på byen. Dette er spesielt fremtredende i den gamle bydelen, Gamle Skagen eller Højen, som også har en av områdets flotteste strender.
I Gamle Skagen finner du også mange av de gamle god hotellene. Går du i bryllupsplaner er dette et svært populært område for denne gruppen!
Min inspirasjon på denne turen var Skagenmalerne. Rundt 1880 fant en rekke nordiske kunstnere lyset i Skagen så spesielt og spennende, at de like godt bosatte seg. Her skapte de mange av sine mesterverk, som du i kan beskue på bl.a. på Skagen Museum.
Siden Skagen kan nytes like godt på høsten som sommeren er et besøk hit en klar anbefaling, ta turen innom dette flotte museet. Det er gratis adgang, men bli allikevel med på den guidede omvisningen, selv om den koster noen kroner. Selv fikk jeg en god gjennomgang og masse tips om når på døgnet det spesielle lyset var best og hvor jeg burde dra for å få de beste opplevelsene.
Så nå var det bare å forsøke og fange noe av det lyset de gamle malerne så.
Jeg må røpe at disse malerne hadde datidens «photoshop» montert i sine pensler for å få til det de skapte, men det er jo hva kunst er. Siden de bodde der, hadde de også muligheten til å oppleve lyset gjennom hele året, noe som alltid er en stor fordel.
Så uansett tidspunkt på året du kommer og er litt interessert i lys og farger, vil du kunne oppleve noe helt spesielt om du tar de tid på sen ettermiddag og kveld.
Sommeren har jo lange dager og solen går ikke ned før rundt ti-elleve tiden på kvelden. Selvfølgelig er alt avhengig av hvor mye skyer som ligger i horisonten når du skal fange solnedgangen. Nå er det også slik at skyene kan gjøre lyset ennå mer spennende for bildene dine.
Her ser du noen av bildene jeg klarte å fange mens jeg ventet på at solen skulle forsvinne i havet.
Når jeg ankom stranden jeg hadde valgt, var det kun noen få fiskere som gjorde seg klar til kveldens fangst. Jeg kjente med en gang at disse fiskerne skapte en positiv atmosfære og de var svært hyggelig å prate med. De som alle andre mennesker liker de og ha noen å snakke med. Så ikke være redde for å slå av en prat, – om fiske, selvfølgelig!
Jeg ruslet litt rundt og ved ti tiden strømmet det på med flere skuelystende. Alle hadde samme ønsket som meg, – oppleve en fantastiske solnedgangen.
Foto: Ingar Næss, Fiskere i solnedgang.
Jeg må bare understreke at opplevelsen og stemningen som var på stranden var helt utrolig og anbefales. Hvilken strand du velger å nyte solnedgangen på er ikke avgjørende for opplevelsen, men ikke kjør med bil inn i selve Gamle Skagen, der få du ikke parkert!
Foto: Ingar Næss, To i solnedgang.
Foto: Ingar Næss, Fisker i solnedgang.
Foto: Ingar Næss, Nyter solnedgang.
Foto: Ingar Næss, Solnedgang i Skagen.
På østsiden og litt nord for sentrum av byen finner du strendene som har gjort Skagen viden kjent! Dog har det skjedd noen forandringer hvor kanskje det mest kjente av Skagen bildene ‘Sommerkveld på Skagen’ er malt. Dessverre så det ikke lenger slik ut, for i sydenden av bildet ligger det i dag et stort olje- og industrianlegg. Så for å ikke måtte retusjere bort dette anlegget var det bare å snu seg nordover.
Dette bildet er malt av P. S. Krøyer i 1983 på Skagen Søderstrand, som kan sees på Skagen Museum
Skagen Søderstrand, som den heter, er fortsatt svært populær blant både fastboende og turister til soling og bading. Her yrer det av folk fra tidlig om morgenen, til langt ut på ettermiddagen.
Foto: Ingar Næss, Skagen Søderstrand.
Så for mitt formål måtte jeg vente til solen var på vei ned, slik at jeg kunne få et uforstyrret bilde og litt av den blå timen. Når denne timen begynner varierer litt gjennom årstidene. Jeg ble anbefalt rundt åtte – ni på kvelden, alt avhengig av hvilken del av lys jeg ville ha med. Det handler jo som sagt hvor mye skyer det er på himmelen og om du har modeller eller andre du skal fotografere.
Foto: Ingar Næss, Skagen Søderstrand med Det Grå Fyr i bakgrunn
Stor takk Signe, Maria og Ida for deres deltagelse på Skagen Søderstrand.
Jeg hadde ikke planlagt å ha med modeller, men var heldig da tre unge danske piker ønsket seg noen bilder som ga litt bedre kvalitet enn hva mobilkamera kunne levere. Jeg takke for deres deltagelse, da de var med på å gi stranden mer liv og glede denne kvelden og det er jo noe av strandens viktigste funksjon.
Om du har lyst til å reise en tur til Skagen i løpet av vår, sommer eller høsten kan du enten ta hurtigferge fra Larvik til Hirtshals, Oslo til Fredrikshavn, eller Gøteborg – Fredrikshavn. Om du ønsker å fly er Ålborg det nærmeste.
Uansett når på året er Skagen et flott sted å feriere, enten for en helg eller en lengere periode. God tur!