REIS har laget en sjekkliste før sommerens ferietur. Har du gyldig pass, vaksinene du trenger og en forsikring som dekker det du skal på ferien? Sjekk selv her.
Å reise er ikke alltid like lett. Dagene før kan være stressende og pakkingen kan bli et ork. Det er mye som skal være i orden før du sitter på flyet. Først da kan du slappe av og nyte ferien.
Heldigvis er det lettere enn noengang å planlegge en reise. Forberedelsene er gjerne også enklere enn hva det var før i tiden. Internett gjør det mulig å detaljplanlegge reisen fra sofaen, bestille opplevelser, flybilletter og hotell enkelt. Du finner guider, veiledning, informasjonsskriv og alt du måtte ønske deg – akkurat dit du skal. Av og til kan informasjonsmengden være overveldende, men her har vi forsøkt å samle de viktigste tingene du bør tenke på før ferien – samt noen litt mindre – men nyttige saker.
God sommer!
Pass og visum
Husk at i mange land må passet ditt være gyldig i minst seks måneder etter innreisedato til det aktuelle landet. Mange land krever at du har visum. Sjekk de aktuelle reglene for landet du skal til. Med norsk pass kan du i svært mange land ordne visum ved ankomst eller få et elektronisk visum på forhånd – men ikke alltid. I mange land kan politiet kreve at du identifiserer deg ved tilfeldig sjekk. Derfor bør du printe ut et par kopier av passet ditt som du kan bære med deg.
- Sjekk at pass er gyldig(i minst et halvt år frem i tid fra ankomst)
- Sjekk at du har forstått visumreglene i landet du reiser til
- Print ut et par kopier av passet ditt
Les også: Nødpass: Dette er reglene
Førerkort
Dersom du har planer om å leie bil er det lurt å sjekke om førerkortet ditt er gyldig i det aktuelle landet. Mange land krever at du har internasjonalt førerkort. Dette kan du ordne gjennom NAF.
- Sjekk hvorvidt førerkortet ditt er gyldig i landet du skal kjøre
- Dersom du må ha internasjonalt førerkort må du ordne dette i god tid
Penger og bankkort
Bankkort og kredittkort har normalt en gyldighetsdato. Sjekk at det ikke er utgått eller vil løpe ut når du er vekke. Drar du alene kan det være lurt å ha med et ekstra bankkort i tilfelle du skulle miste det ene.
- Sjekk at bankkortet er gyldig til du er hjemme
- Vurder om du trenger å ha med et reservekort på ferien
Flybilletter
Enten du printer ut eller har billetten din digitalt på mobilen er det lurt å vite at du har kopien tilgjengelig. Kopier gjerne ut flere kopier eller skriv ned referansenummeret slik du slipper å styre med det hvis du skulle miste kopien. Det samme gjelder hvis du har billetten din på mail eller mobil – skriv ned referansenummeret.
- Forsikre deg om at du har billetten tilgjengelig
- Skriv ned referansenummeret i tilfelle du skulle miste printet billett eller mobil
Les også: Dette har du krav på når flyet er forsinket
Reiseforsikring
Har du en reiseforsikring som er gyldig? Selv om du forhåpentligvis aldri får bruk for den, er det et must å ha en reiseforsikring som dekker dine aktiviteter på reisen. Skal du til områder hvor Utenriksdepartementet har utstedt reiseråd gjelder ikke nødvendigvis forsikringen. Les nøye gjennom vilkårene.
- Alltid ha gyldig reiseforsikring
- Forsikre deg om at forsikringen dekker de steder du skal eller de aktiviteter du skal gjøre å ferien
Sykdom og vaksiner
I mange land er det anbefalt å ta enkelte vaksiner før du drar. Du kan sjekke hvilke vaksiner du har på helsenorge.no. Når du reiser kan det være lurt å ha et lite reiseapotek med seg med grunnleggende førstehjelpsutstyr som kompress, plaster og strips, samt smertestillende og tabletter mot magesykdom. Dersom du får medisiner på resept av legen kan det være lurt å ha med kopi av resept fra legen slik du ikke får trøbbel i tollen. Nødnumre kan variere fra land til land og kan være lurt å lagre i kontaktlisten før avgang.
- Sjekk at du har de vaksiner som er anbefalt der du skal reise
- Pakk med deg grunnleggende førstehjelpsutstyr
- Ta med deg reseptkopi fra legen på reseptbelagte medisiner
- Lagre de lokale nødnumrene på mobilen din
Pakking av bagasjen
De siste årene har det kommet nye regler på hva du får lov til å pakke i innsjekket bagasje. Dette gjelder spesielt lithiumbatterier som du finner i mye elektronikk som mobiltelefoner, kameraer og datamaskiner. Sørg for å pakke dette i håndbagasjen for å slippe trøbbel på flyplassen. Enkelte flyselskaper kan også ha egne regler for hva som er tillatt i håndbagasje.
- Sørg for å pakke alt som inneholder lithiumbatterier i håndbagasje
- Sjekk om flyselskapet har egne regler for hva du kan ta med
Les også: Gode råd ved tyveri
Lokale skikker og regler
Det er alltid lurt å sette seg inn i lokale regler, skikker og normer, som kan avvike fra hva vi er vant til i Norge, før du drar. De fleste lover og regler er ganske like som i Norge i de fleste land, og som alltid kommer du langt med sunn fornuft i hele verden, men det skader aldri å lese seg opp før du reiser. Eksempler på ting som kan være lurt å lese seg opp på er tollregler, hva som ikke er tillat i offentlig rom eller generelle kulturelle normer.
- Les deg opp på regler og lover som kan angå deg
- Sett deg inn i lokale skikker og normer
Noen tips til pakking
Noen punkter på en sjekkliste er alltid viktigee enn andre. Har du pass og penger kan du alltid kjøpe en ny shorts dersom du glemte den igjen hjemme. Å pakke kan ofte være kaotisk og tidkrevende. Med litt organisering kan det gjøres lettere.
Lag en pakkeliste og en annen sjekkliste over gjøremål før ferien. Strukturer dem i en prioritert rekkefølge fra viktigst til minst viktig og kryss av etter hvert er gjort. Reiser du med barn er en sjekkliste også en enklere måte å forsikre seg om at de klarer å få pakket alt de trenger til ferien. Det er også mer motiverende å kunne krysse av på en sjekkliste desto lengre ned på den du kommer.
Når du ankommer flyplassen må du gjennom sikkerhetskontroll. Kamera, større batterier, datamaskiner og annen elektronikk må alltid tas ut av bagasjen i en separat beholder gjennom skanningsmaskinen. Det samme gjelder alt av flytende veske. For å spare tid og mas er det lurt å pakke dette øverst i sekken eller vesken. Da slipper du å dra opp alt for å få tak i det du må ta ut.
Husk også:
Transport fra flyplassen
Når på døgnet lander du på flyplassen? Sørg for å sjekke hvilke transportmuligheter du har til hotellet.
Last ned kart på mobil
Dersom du har en smarttelefon kan du laste ned kart på Google Maps du kan bruke offline til å finne veien når du kommer frem.
Språk
Du kommer normalt langt med grunnleggende engelskkunnskaper, men det skader aldri å kunne noen enkle gloser på det lokale språket. Kjøp en ordbok, last ned Google Translate eller språkapper som Duolingo på mobilen. Å lære seg litt språk kan være moro tidsfordriv på flyet, og du vil garantert få noen hyggelige smil om du bestiller lunsjen på lokalt språk selv om uttalen ikke er perfekt.
Tidssoner
Skal du reise langt til en helt annen tidssone kan du begynne å tilpasse deg allerede på flyturen. Prøv å legge deg eller holde deg våken i tråd med den lokale tidssonen der du skal.
Underholdning på flyet
Finn ut hvilken form for underholdning du har tilgjengelig på flyet. Om tilbudet er dårlig kan det være lurt å laste ned et par filmer eller kjøpe seg en bok før avreise. For utålmodige barn er kanskje en tegneblokk eller en bunke kort nok for å gjøre flytur og venting litt mindre kjedelig.
SIM-kort
Planlegger du å bruke mobilen i landet du skal til? I alle EU og EØS-land kan du bruke mobilen din fritt med ditt nåværende mobilabonnement. Skal du til andre land kan dette fort bli dyrt hvis du skal surfe på nett underveis. Ved ankomst på flyplass kan du ofte kjøpe lokale SIM-kort.