Det er ikke første gang det hersker politisk uro på Maldivene. I 2015 økte beredskapen i og rundt hovedstaden Male etter en angivelig plan om et bombeattentat mot presidenten. Dengang løste det seg uten at det kom til større uroligheter, og turister flest merket lite til den tilspissede situasjonen.
Uroen denne gang dreier seg om president Yameens manglende vilje til å føye seg etter landets høyesterett, som i en kjennelse friga noen av hans politiske motstandere som satt fengslet – ifølge høyesterett uten rettferdig dom. President Yameens svar på dette var å fengsle to av Maldivenes høyesterettsdommere, og altså innføre nasjonal unntakstilstand.
Så hva betyr den politiske uroen for alle turister som enten befinner seg på Maldivene, eller også har planlagt en feriereise hit? For land med høye besøkstall til Maldivene har respektive utenriksdepartementer kommet med anbefalinger om å unngå politiske protestaksjoner og generelt utvise varsomhet. Det betyr imidlertid ikke at du som ønsker å avbestille reisen til Maldivene nødvendigvis får refundert utgiftene dine. Store operatører som for eksempel Kuoni anser det fremdeles som trygt å reise hit, også fordi de fleste turiststedene ligger på de ytre øyene og ganske fjernt fra urolighetenes sentrum. Derfor vil normale avbestillingsregler gjelde for de fleste inntil videre.
Så gjenstår det å se når og om uroen legger seg også denne gangen. President Yameen har sittet ved makten siden 2013, og ledende opposisjonspolitikere har henvendt seg til det internasjonale samfunnet for å få hjelp til å bekjempe den politiske uroen og en stigende grad av militarisering i paradiset Maldivene.