Kredittkort er det tryggeste betalingsmiddelet på ferie, og fremheves som den sikreste betalingsmetoden av organer som Forbrukerrådet og Forbrukerombudet. Her er 6 gode tips for bruk av kredittkort i utlandet:
Ha alltid med minst to kort – og betal med kredittkort
I tillegg til debetkortet ditt, altså ditt vanlige bankkort utstedt av din dagligbank, bør du også ha med deg minst ett kredittkort når du reiser. Og det er kredittkortet du i hovedsak bør bruke. Debetkortet bør ligge trygt forvart i for eksempel hotellromsafen eller lignende. Slik har du det som backup dersom du skulle miste eller bli frastjålt kredittkortet.
Årsaken til at du bør betale med kredittkort i utlandet er at du har større sikkerhet. Pengene du bruker med kortet trekkes ikke direkte fra konto, som ved et vanlig bankkort. Du bruker kreditt, noe som gjør at du er ivaretatt av norsk lov.
Betal flybilletter og overnatting med kredittkort
Som i forrige punkt innebærer betaling med kredittkort at du har finansavtaleloven i ryggen dersom noe skulle skje. Derfor bør du bestille flybilletter og overnatting ved for eksempel hotell, feriehus eller lignende med kredittkort.
Tidligere har vi sett flere nordmenn bli svindlet ved bestilling av feriehus i utlandet. Kun de som hadde betalt med kredittkort fikk igjen pengene sine etter å ha klaget til kortselskapet. Går flyselskapet eller hotellkjeden konkurs står du også i en sterkere posisjon for å få tilbake pengene dine dersom du betaler med kredittkort.
Dersom du har kredittkort med reisforsikring vil denne gjelde dersom du betaler 50 prosent eller mer av reisen med kortet – helt gratis!
Skjul alltid pin-koden
Dersom kortet ditt blir stjålet har du gjort tyven en tjeneste om du ikke har skjult pin-koden godt nok ved bruk. Og dersom du skulle være så uheldig å bli frastjålet kortet og tappet for penger, kan du ende opp med å måtte betale egenandel på flere tusen kroner. Å ikke skjule pin-koden godt nok er regnet som grov uaktsomhet, og gjør deg dårligere stilt i en klagesak.
Betal leiebil med kredittkort
Skal du leie bil i utlandet? Da må du som oftest også ut med et betydelig beløp i depositum. Betaler du med debetkort vil depositumssummen bli reservert på kontoen din: Da har du ikke mulighet til å bruke av disse pengene før du har fått depositumet frigitt. Da er det enklere å betale for leiebilen med kredittkort og få beløpet reservert der i stedet.
En annen fordel er at dersom utleieselskapet trekker et beløp av depositumet, og du er uenig i selskapets avgjørelse, kan du reklamere både til leiebilselskapet og kredittgiver, altså banken som har utstedt kortet ditt.
Betal i lokal valuta, ikke norske kroner
Nordmenn taper 1,5 milliarder kroner i året, kun ved å velge feil alternativ når vi tar ut penger i utlandet.
Velger du norske kroner, er det banken eller brukerstedet som setter valutakursen. Velger du lokal valuta får du ikke opp beløpet i norske kroner, men lar betalingsnettverket (VISA, MasterCard eller tilsvarende) bestemme valutakursen for deg.
Førstnevnte, å ta ut i norske kroner, er i de aller fleste tilfeller veldig ugunstig. Kursen er ofte satt langt over dagens reelle kurs. Å ta ut i lokal valuta er alltid å anbefale.
Sett deg inn i kortets gebyrer
Har du et kredittkort liggende i lommeboka, og vurderer å ta det med deg på ferieturen til utlandet? Før du bruker kortet bør du sette deg inn i gebyrene, og se om det kanskje finnes mer gunstige kredittkort for deg der ute. Storbankenes kredittkort er eksempelvis blant de dyreste når det kommer til gebyrer.
(Kilde: Dinero.no)