Typisk lokal frokost. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia
Typisk lokal frokost i Malaysia.

Mattur i Malaysia – Smaken av Kuala Lumpur

av , .

Jeg håper dere er sulten, spurte Fadly. Det rumlet i magen, men jeg mistenkte det ikke ville gjøre det så veldig mye lenger. Jeg hadde helt rett. Som en service til sine gjester, arrangerer Back Home Hostel ulike aktiviteter. Det som fanget min oppmerksomhet mest var en mattur. Jeg elsker å prøve den lokale maten […]

Jeg håper dere er sulten, spurte Fadly. Det rumlet i magen, men jeg mistenkte det ikke ville gjøre det så veldig mye lenger. Jeg hadde helt rett.

Som en service til sine gjester, arrangerer Back Home Hostel ulike aktiviteter. Det som fanget min oppmerksomhet mest var en mattur. Jeg elsker å prøve den lokale maten når jeg reiser. Og å ha en lokal som viser meg hva jeg må prøve og hvor, er det beste, så jeg meldte meg på umiddelbart!

Fra hostellet vandret vi langs de travle gatene, og krysset veien på “malaysisk vis”. Det vil si å holde hånden ut foran bilen slik man gjør når man løper etter skurker i actionfilmer. Sånn cirka….

Vi når vårt første stopp, og det Fadly refererer til som vår snack før middag. Malaysiere spiser seks-syv ganger om dagen, så de fleste er slike små måltider. Vi var i ferd med å spise alle disse på bare noen få timer…

Området ved første stopp pleide å være full av matboder, men på grunn av utbygging måtte dessverre de fleste av dem flytte. Vår første snack var sup Urat og sup lidah lembu. Eller suppe med oksekjøtt og vaktel, hvis du, som jeg, trenger oversettelse… Basen av langtidskokt kjøttkraft var den samme, så vi blandet dem begge sammen. Her smakte vi også Rojak blandet med peanøttsmør.

Rojak. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Rojak.

Vandringen fortsatte til et området hvor hovedsakelig malaysierne bor, og svært få turister finner veien. Kombinasjonen av gamle og moderne hus gir en interessant kontrast. Tidligere ble de “fattiges” hus laget av tømmer og de rikes av murstein. Nå er det motsatt, siden tømmer har blitt svært kostbart.

Kontrast mellom gammelt og nytt i KL, Malaysia

Kontrast mellom gammelt og nytt.

Neste stopp var Bondens marked i Jalan Raja Alang. De åpner kl. 17 og holder åpent til morgenen gryr. Mens vi vandrer fra bod til bod forteller Fadly om ulike tradisjonelle grønnsaker, sjømat, kjøtt og andre råvarer som brukes til matlaging. Dette inkluderte en kjapp tur gjennom kjøttmarkedet, hvor slakterne var i full sving med hakking av kjøtt. Inkludert kylling med egg inni… Videoen er ikke for sarte sjeler …

Bondens marked i Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Bondens marked.

Ferske råvarer på bondens marked i Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Lokalt kjøtt er svært populært, og koster nesten dobbelt av importert kjøtt. Bondens marked, Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Lokalt kjøtt er svært populært, og koster nesten dobbelt så mye som importert kjøtt.

Fadly forteller om bondens marked i Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia Slakter på bondens marked i Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Skal det være et egg... Bondens marked, Jalan Raja Alang, KL, Malaysia. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Skal det være et egg?…

Det var på tide for oss å spise igjen – Bondens marked var bare se (og lukte), ikke røre – så på vårt neste stopp fikk vi velge flere retter til å blande med ris pakket i palmeblad. Mmmm!

Mange smakfulle retter å velge mellom! Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Mange smakfulle retter å velge mellom!

Det ser kanskje ikke så godt ut, men det smaker fantastisk! Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Det ser kanskje ikke så godt ut, men det smaker fantastisk!

Ris i palmeblad. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Siden vi hadde hatt en “lang” pause fra å spise, gikk vi rett til det neste sted for dessert; Pannekake med mais og peanøtter, og en med banan og sjokolade. Og mye margarin!!! Bare lukk øynene og spis, smaksløkene vil takke deg!

Pannekaker på gang! Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia Pannekake! Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Er du glad i burgere? Har du noen gang smakt en pakket inn i egg? Nei? Jeg trodde ikke det. Men fortvil ikke, før slutten av turen har du gjort det også. RamIY burger special er tydeligvis veldig populær, så oppfinneren måtte åpne flere utsalgsboder for å møte etterspørselen. Jeg liker både burger og egg, så jeg fant litt plass til den i min nokså mette mage…
RamIY burger special pakket inn i egg. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

En kort spasertur unna, akkurat lenge nok til å la mageinnholdet synke sammen for å gjøre plass til litt mer, var det kylling satay og blekksprut som stod på menyen. Jeg hadde allerede sluttet å tenke at dette måtte være vår siste stopp, så jeg satte meg ned, smakte en liten bit av hver, og drakk en slurk av stor flaske med vann som Fadly ga oss da vi startet. Budskapet var klart; alle må drikke opp den store 1,5 liters vannflasken før slutten av turen. Jeg hadde fortsatt litt igjen, så jeg konkluderte med at vi ikke var ferdig ennå.
Chicken satay. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Tiden var så inne for å prøve en tradisjonell frokost. Var det et triks for å få oss til å glemme alle de andre rettene vi hadde spist?… Det var vanskelig å overse, men vi fant i det minste et lite hulrom for å prøve den blåfargede risen fra østkysten blandet med sitrongress, chili og mye annet godt. Hva man spiser til frokost varierer i de ulike regionene. Noen spiser ris, andre mer søt mat. Jeg har ingen voldsom søthunger om morgenen, så ris hadde passet meg best.
Typisk lokal frokost. Mattur i Kuala Lumpur, Malaysia

Fra frokost tilbake til dessert. Våre andre. På dette tidspunktet maktet vi rett og slett ikke mer, så da Fadly foreslo at vi tok den med oss hjem er det unødvendig å si at vi alle stemte for… Glad og definitivt ikke sulten, tok vi t-banen tilbake til «Back Home Hostel» der en iskald øl ventet. Med vår take-away mango sticky rice i hånden…

Siste artikler